Директорът на градската мобилност: Зоните за паркиране на практика са блокирани

09:00, 14 апр 20 / София 25 3361 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Транспортът в столицата е един от най-засегнатите сектори от кризата с коронавируса. Временно нощният градски транспорт бе спрян, част от автобусните линии преминаха на лятно разписание, зоните за паркиране остават безплатни до 20 април. Как се отразяват мерките на Центъра за градска мобилност, разговаряме с изпълнителния директор Димитър Дилчев.

С колко намаляха пътниците на обществения транспорт за месец март?

Броят на пътниците в градския транспорт на София намаля в пъти. Столичани като цяло спазват мерките в ситуацията на извънредно положение. Това ни позволи да вземем решение за ново временно разписание и намаляването на броя на превозните средства в определени часове на деня. Също така последните курсове се изпълняват между 21.30 и 22.30 часа. Основната ни цел е опитимизация на целия ресурс и възможност за по-гъвкави решения. Има линии, които към момента дублираха други и са затворени. Това са тези по маршрутите на автобусите 58, 306 и 294. Решението да бъдат спрени е, че там има много малък пътникопоток, а по техните маршурути има други линии.

Какви са загубите на ЦГМ от обявяване на извънредно положение? Очаквате ли по-големи през месец април?

В тази ситуация, ние като дружество търпим огромни загуби. Цялата картина ще стане ясна след края на извънредното положение. Само за март месец загубите са около 6 млн. лева по-малко приходи, а транспортните оператори са с обща загуба от над 6,5 млн. лева. Ще видим какви ще са загубите за месец април. Правим всичко възможно да овладеем ситуацията, но най-важното сега е да не позволим да се развихри епидемията. За това още веднъж да кажа – пътувайте с маски и ръкавици в транспорта, не се струпвайте един до друг, не се струпвайте при качване и слизане. Пазете разстояние на спирките. Това е много важно, защото това ще ни позволи по-бързо да излезем от ситуацията и да работим активно по мерките за стабилизиране на дружеството, на общината и на града като цяло. Това ще е трудна задача, напълно сме наясно, но ще се опитаме да я решим по-възможно най-добрия начин. Сега обаче, още веднъж искам да кажа: Стойте си у дома през следващите седмици.

Снимка: CanStockPhoto

Столична община удължи безплатното ползване на "синя" и "зелена" зона до 20 април. Натоварени ли са зоните в пълния им капацитет? Получавате ли оплаквания, че хората в центъра не могат да намерят свободни паркоместа?

Да, получаваме множество подобни сигнали. Зоните на практика са блокирани, от една страна там са автомобилите на живущите, от друга на тези, които влизат в нея. Целта на отварянето на зоната е да се даде възможност на тези, които имат работа в центъра да я свършат. Но нека още веднъж да напомня, че паркоместата в зоните не са, за да се разходиш сега и да паркираш без пари, а са за тези, които наистина имат работа.

В края на миналата година се обсъждаше разширяване на платените зони. Докъде стигнаха преговорите? Къде и какво разширяване се подготвя?

Зоните показаха, че въвеждат ред. Но Центърът за градска мобилност не води преговори, не предлага увеличение на зоната, както знаете. Тази тема се води през обществени дискусии на хората в районите, през районните кметове и решенията се взимат първо по места, а след това и от Столичния общински съвет. Ние изпълняваме тези решения.

Предвид намалелите приходи, обсъжда ли се поскъпване на услугите на градския транспорт? Имате ли съкратени служители или пуснати в неплатен отпуск?

Не, към момента не се коментира подобна тема във връзка с намаляването на приходите. Служителите на ЦГМ работят, където е възможно онлайн, други са в платен отпуск. 

Как се организира дезинфекцията на градския транспорт?

Минимум по два пъти на ден. Това е отговорност на транспортните оператори. А вече има и екип от доброволци, които им помагат.

Работещите в транспорта са пряко застрашени от вируса. Снабдени ли са с предпазни средства?

Да, контрольорите, касиерите и всичките ни служители, които работят с граждани имат лични предпазни средства.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама