Столична община да се откаже от RDF-инсинератора

17:46, 13 апр 20 / София 25 2760 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Общинските съветници от „Демократична България“ настояват Столична община да се откаже от инсинератора за изгаряне на RDF гориво.

Според тях всички сериозни изследвания на COVID-19 доказват правопропорционална зависимост между замърсяването на въздуха, скоростта на разпространение и броя на жертвите. Данните от Оценката на въздействието върху околната среда на проекта показват, че инсталацията ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно.

От „Демократична България“ отчитат нужда от ресурс за закупуване на тестове, консумативи и медицинска техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" изграждането на инсинератор за изгаряне на РДФ-гориво в ТЕЦ-София

„Столична община трябва да разполага с готов списък антициклични инвестиции за раздвижване на местната икономика и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничения нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес. Сред тях няма място за проект със 100% импортно оборудване, който ще влоши здравето на софиянци, сериозно ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици фирми за рециклиране и екоиновации“, посочват от партията.

Договорът за заем от 130 милиона лева от ЕИБ трябва да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата.

Част от гранта по ОП „Околна среда” в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници. Друга част – към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Ivo Milev 13:50, 14 апр 20

Спекулациите са много грозно нещо, а от ДБ в момента точно това правят. Сега за всичко ли ще използват COVID - 19??? Вече са жалки!

2 Todor R 18:32, 14 апр 20

Поредната порция гениални идеи от Демократична България, които освен да се изказват, друго не могат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама