Ето изискванията за безхливен кредит, ако сте безработни

17:43, 14 апр 20 25 4674 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Българската банка за развитие обявиха изискванията за отпускане на безлихвен кредит за хората, останали без работа заради пандемията от COVID-19.

Програмата е една от кризисните мерки на правителството в защита на самоосигуряващите се и наетите по трудово правоотношение лица. 

Ако сте на трудов договор:

- да сте преустановили полагането на възмезден труд за работодателя си и да сте в неплатен отпуск, като следствие от пандемията;

- да сте страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск;

- да не получавате възнаграждение по други трудови правоотношения; 

- да имате отработени поне пет работни дни в месец март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

За безработните: Безлихвен кредит до 4 500 лева

Ако се осигурявате сами:

- да сте прекъснали дейността, която извършвате като самоосигуряващи се лица и/или търпите поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през първото тримесечие на 2019 г., като резултат от пандемията;

- да не получавате възнаграждение по други правоотношения.

Кандидатите трябва да са с платени осигурителни вноски и да могат да се върнат на същата работа след прекратяване на неплатения отпуск. 

Максималната сума е 4 500 лева, теглена наведнъж или на три транша от по 1500 леваМаксималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

За безлихвен кредит може да се кандидатства до края на годината. Банките, които ще участват в програмата, ще станат ясни след 15 април.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама