Създават научна програма на кръводарителите

10:36, 15 апр 20 25 1951 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Правителството одобри Национална научна програма „Създаване на база данни на кръводарителите в България за маркери на трансмисивни инфекции“.

Срокът на програмата е до края на 2022 г. и е на обща стойност 4 500 000 лева. Тя е разработена като продължение на национална научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система“, по която със средства на МОН са закупени, монтирани, инсталирани и въведени в експлоатация 6 медицинска апарата за извършване на диагностика на трансмисивни инфекции.

Новата програма е насочена към следните обществени предизвикателства: Идентификация и систематизиране на информацията по отношение на разпространението на вирусите на HIV, хепатит Б и хепатит С сред кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси сред кръвните донори в България. Двата показателя се допълват, тъй като предоставят информация за миналия и текущия риск от инфекция.

Програмата предвижда извършването на 40 000 тествания на година и анализ на натрупаните данни от медицински изследвания и разработване на нови модели и софтуер за обработка на данни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама