Министър Танева се разбра с търговските вериги

12:28, 15 апр 20 25 2621 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева са разговаряли с представители на различните сектори в земеделието и на големите браншови организации. Повод за разговора е постановлението на кабинета, което задължава всички вериги с над 10 обекта в страната да предлагат местна продукция. Няма нито една верига от познатите в национален план, която да е изключена.

Снимка: Правителствена информационна служба

Мисля, че беше постигнато обединение със съвместни усилия българските производители да получат достъп до допълнителни канали на доставка“, обяви Танева. Настоящата криза и пандемия ни принуждава да вземем бързи мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари в Европа и света, както и да минимизираме изхвърлянето на храна и фермерите ни да оцелеят“, заяви министърът.

Глоба до 25 хил. лева за веригите, ако не предлагат местни стоки

Безспорно основното остава достъпът до българския потребител. Изборът какво ще консумира е само негов“, подчерта Десислава Танева.

Веригите са предложили и свои допълнителни мерки- за финансиране, за улесняване на логистиката и др. Танева уточни, че министерството е готово да помогне, да бъде модератор във всеки регион.

Главният изпълнителен директор на „Лидл България“ Милена Драгийска посочи, че на срещата е постигнато обединение около работещи мерки и има разбиране за необходимостта от подпомагане на българските производители.

Поискахме от министерството да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най- спешните, които буквално от утре биха извадили продукция и например им е отказан износ“, заяви тя. Делийска обясни, че през 2018 г. през канала на Лидл са изнесени български стоки за 30 млн. лева, а през 2019 г. сумата е 42 млн. лева. „Трябва да държим сметка и за този интерес, производителите да продължават да разчитат на този износ“.

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Ивайло Матеев обяви: „Българските производители ще намерят място на рафтовете ни. Изборът е на потребителя. Апелираме, ако искат да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е отговорният избор и мъдрото решение“.

Георги Гърневски от Метро коментира: „Не е време за напрежение, спорове и тежки дискусии. Просто трябва да се обединим, защото и клиентите и производителите са в трудно положение. Сега трябва да намерим най- добрите начини, за да сме от полза на цялото общество“.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама