Над 2 милиона заразени с COVID-19 по света

22:10, 15 апр 20 / Свят 25 4779 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Над 2 млн. души вече са заразените с новия коронавирус по света, показват официални данни от национални здравни служби и Световната здравна организация (СЗО).  Регистрирани са най-малко 2 000 576 инфекции, включително 126 871 смъртни случая.

Европа е най-силно засегнатият континент с 1 010 858 случая и 85 271 жертви. САЩ са начело по брой заразени с коронавирус – 613 187 души, следва Испания – 177 633, а на трето място е Италия с 165 155 души. Нараства броят на болните в Германия, където регистрираните случаи 133 154, във Франция – 131 365, а 99 455 са заразени във Великобритания. В Русия заразените с коронавирус са вече 24 490 души.

Американският университет „Джонс Хопкинс“ също съобщи, че броят на заразените с Ковид-19 в света е достигнал 2 016 020, а починалите вече са 130 528 души., предаде БГНЕС.

В съседните на България страни най-голям брой заразени с коронавирус е отчетен в Турция – 65 111 души, следва Румъния – 7 216 души, Сърбия с 4 465 души, а 2 192 са заболелите в Гърция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртните случаи от Covid-19 в Италия днес се увеличиха с 578, с което бе отбелязан лек спад в сравнение с 602 ден по-рано. Броят на новозаразените е 2667, вчера бе съобщено за 2972 в продължение на тенденцията на забавяне на разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Броят на новите случаи е най-нисък от 13 март, но починалите на всекидневна база остава висок. Той варира между 525 и 636 през последните 11 дни, освен в неделя, когато бяха 431. 

Общият брой на жертвите в Италия от 21 февруари е 21 645 – втори най-висок след САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 22 нови случая на Covid-19, което намалява броя на заразените за четвърти пореден ден. Вчера бяха регистрирани 25 нови случая в сравнение с 31 предишния ден и 33 в неделя, а общият брой от днес вече е 2 192 случая.

В същото време броят на смъртните случаи се увеличи на 102, след като почина още един човек. 72 души са свързани с устройства за дишане и досега в Гърция са тестувани 50 771 души.

Ограничителните мерки остават в сила до 27 април и отпускането им ще бъде постепенно. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет нови смъртни случая, са регистрирани в Сърбия през последните 24 часа, с което общият брой на смъртните случаи е 99 - 2,03% от заразените. За периода са тествани 2 888 души, от които над 408 са положителни за вируса с общо 4 873 заразени в Сърбия. Общият брой на тестваните лица към днешна дата в Сърбия е 26 278.

557 от заразените са здравни работници или 11%, от които 360 са хоспитализирани. Досега 165 души са излекувани. Намалява и броя на пациентите на респиратори. Вирусът е добре контролиран в Сърбия, с изключение на Ниш и Пожаревац.

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че „не може да прави изключения и ще поиска патриархът на Сръбската православна църква Ириней да провежда великденски служби без присъствието на хора“. Той обяви, че "ще предложи на правителството вечерният час по време на великденските празници да продължи 84 часа, започвайки от петък в 17 часа до вторник в 17 часа". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Словения обяви, че ще увеличи тестирането за коронавирус, за да добие реална представа за броя на заразените граждани. Допълнителното тестиране ще се осъществи във всички региони на страната и ще бъдат обхванати всички възрастови категории. По време на тестирането няма да се взема предвид здравословното състояние на изследваните.

През изминалото денонощие в Словения са направени 1168 теста за коронавирус, позитивни са били 28. Тази информация потвърждава тенденцията за стабилизиране на броя на новозаразените, а новите инфекции често се засичат в домовете за възрастни хора, които са огнище за заразата. В болниците из Словения се лекуват 96 души, а в интензивните отделения са 34 пациенти.

Междувременно словенското правителство реши да премахне задължението гражданите да носят защитни ръкавици при влизане в магазини и пазари. По силата на новото решение пазарите на храни, аптеките и пощенските служби ще трябва да осигурят дезинфектант за ръце, който ще бъде използван от гражданите преди да влязат в тези съоръжения.

Въпреки това решение задължителната маска или шал около устата и носа остава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния има вече над 7000 заразени с новия коронавирус. Броят на потвърдените случаи нарасна с 337 за последните 24 часа, достигайки 7216 души. Смъртните случаи са се увеличили с 30 за последните 24 часа, достигайки 362, съобщи информационният сайт Зиаре, като цитира данните, съобщени днес от Групата за стратегическа комуникация.

Под интензивни грижи се намират 245 пациенти. Оздравелите от болестта са 1217. В институционална карантина са 23 353 души, а 61 317 са поставени в домашна изолация и са под медицинско наблюдение.

На национално равнище са обработени 74 827 теста, съобщи Групата за стратегическа комуникация.

Президентът Клаус Йоханис поиска анулиране на споразумение между вътрешния министър и Румънската патриаршия за раздаване на великденски хляб и Благодатния огън по време на празниците от доброволци и свещеници с подкрепата на силите на реда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия удължава някои ограничителни мерки до 3 май, стана ясно след консултации между канцлера Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции. Решението идва след анализ на Академията на науките, която препоръча поетапното отваряне на училища и магазини. 

Отварянето на училищата е основният спор и в Германия. Първи в класните стаи ще се върнат абитуриентите и учениците от 3-ти и 4-ти клас. "Данните, с които разполагаме, не са достатъчни за категорично и недвусмислено решение. В момента важи методът „проба - грешка“. С поетапното вдигане на мерките ще разберем, дали ще настъпят проблеми или не", обясни проф. Ларс Фелд от Академията на науките. 

По метода „проба - грешка“ Германия ще отвори от идната седмица първо малките магазини, но ограниченията в контактите и пътуванията остават в сила. В сила остават и граничните проверки, потвърди министърът на вътрешните работи. На всеки две седмици ще се прави преоценка на ситуацията, стана ясно след консултациите при канцлера Меркел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 17 167 души са починали от коронавирус във Франция от началото на март, според официалния доклад, представен в сряда вечерта от генералния директор на здравеопазването. Той обяви, обаче, спад в броя на хоспитализираните за първи път от началото на епидемия.

Според подробните данни 10 673 души са починали от Covid-19 в болници, а 6 524 в домовете за възрастни хора. Това представлява рязко увеличение (с 1 438 души) в сравнение с данните от вторник, което се обяснява с "наваксване" в данните при обратната връзка.

В същото време над една трета от близо 2 000 моряци на борда на френския самолетоносач "Шарл де Гол", превърнал се в огнище на коронавирусната инфекция в морето, са дали положителен резултат при тестване за вируса. 668 от 1767 тествани са положителни. Сред тях 31 са хоспитализирани във военната болница в Тулон, един е в реанимация.

Данните към момента вероятно ще нараснат, тъй като 30% от тези тестове все още не са дали своите резултати" и "кампанията по тестването все още е в ход".

Все още не е известен произходът на заразяването. Екипажът не е бил в контакт с външни елементи след спиране в Брест от 13 до 15 март. Самолетоносачът бе на мисия от 21 януари и прекара няколко седмици в Средиземноморието в рамките на международната антиджихадистка операция срещу бойците на Ислямска държава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство е под натиск да обяви план за смекчаване на ограничителните мерки, предприети заради коронавируса, докато смъртните случаи приближават 13 000. Данните от днес сочат, че от коронавируса в болници са починали 12 868 души, увеличение от 761 в сравнение с предния ден. Жертвите обаче са по-малко от обявените вчера 778 и рекордните за страната 980 на 10 април.

Здравното министерство посочи още, че досега са тествани 313 769 души, като 98 476 са дали положителна проба, което нарежда Великобритания сред най-засегнатите страни от глобалната пандемия.

Киър Стармър, новият лидер на опозиционната Лейбъристка партия, призова министрите да разкрият до седмица план за облекчаване на ограниченията, за да бъде обществото наясно с бъдещето, но и депутатите да имат време да ги прегледат внимателно.

Консервативното правителство на премиера Борис Джонсън бе критикувано, че не наложило по-рано ограничителни мерки, както и за недостатъчна подготовка за заразата. Правителството обеща 100 000 теста на ден до края на месеца, но Стармър посочи, че сега се правят около 15 000.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия вдигна блокадата на Хелзинки, но предупреди, че епидемията "все още не е под контрол" и ще останат други ограничения. На 28 март правителството затвори пътища и железопътни услуги в и извън област Уусимаа, в която се намира столицата, за всички, освен основни пътувания, с цел да спре инфекциите, разпространяващи се в
останалата част на страната.

Но нарастващият брой случаи извън Хелзинки означава, че блокадата вече не може да бъде оправдана при извънредно законодателство, каза премиерът Сана Марин. "Някои региони показват по-високи нива на разпространение, отколкото в Уусимаа", каза Марин на пресконференция.

Но тя призова жителите да продължат да избягват пътуванията, като каза, че "сега не е подходящото време да отидете на лятната вила".

Други ограничения, като затваряне на училищата за по-големи деца и забрани за събиране на повече от 10 души, ще останат в сила, каза Марин, предупреждавайки, че страната остава „на милостта на вируса“.

Във вторник ръководителят на органа за обществено здраве THL каза, че хората трябва да започнат да покриват лицата си, когато са навън, за да намалят риска от предаване на вируса от асимптомни вирусоносители.

Междувременно здравните власти тази седмица трябва да получат първите резултати от програма за тестване на антитела върху произволни членове на обществото, която служителите се надяват да покаже каква част от населението е било заразено.

Към сряда Финландия е регистрирала 64 смъртни случая от коронавирус и 3161 потвърдени инфекции, въпреки че тестове се правят само на част от съмнителните случаи.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама