Облекчения за бизнеса и подкрепа за културата в София

16:20, 16 апр 20 / София 25 3514 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

 

Столичният общински съвет проведе първото си онлайн заседание. Общинските съветници приеха антикризисните мерки за справяне с последиците от разпространението на коронавируса. Пакетът от предложения е насочен към подпомагане на бизнеса, общинското здравеопазване, творците и културните институции.

Облекчения за бизнеса

Общинският гаранционен фонд ще разполага с 1 млн. лв. за гарантиране на заеми за малките и средните предприятия. С тях ще се гарантират до 50% от кредити в размер до 15 000 лева.

Всички общински терени и помещения се освобождават от наеми. Няма да се плаща такса „тротоарно право“ от бизнеси, които не са работили по време на извънредното положение. След като започнат работа отново, три месеца ще плащат наем наполовина. Работещите обекти ще ползват отстъпка в зависимост от спада на оборота. Такса „смет“ и местният данък ще се плащат с 5% отстъпка до 30 юни.

Здравеопазване

Общинските поликлиники ще бъдат финансирани с над 1 млн. лева. Сумата ще бъде предоставена за изплащане на заплати на лекари, медицински сестри и обслужващ персонал.

Култура

150 000 лева са заделени за мерките в културния сектор. Очаква се към тях ще бъде добавена и допълнителна сума от възнагражденията на членовете на надзорните съвети и съветите за управление на общинския приватизационен фонд, на гаранционния фонд към общината, както и на агенцията по приватизация и инвестиции за периода на извънредното положение.

Независимите творци ще получават по 1 000 лева за реализиране и представяне на онлайн проекти през месеците май и юни. Екипите, които управляват частни културни пространства, ще получат подкрепа до 10 000 лв.

Столичният общински съвет прие и нов правилник за работа. Новият правилник вижте тук. 

Председателя на Надзорния съвет на "Топлофикация-София" Десислава Билева бе освободена от длъжност, след като вчера тя е подала оставката си.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама