Г-20 договори мораториум върху дълга на най-бедните държави

19:34, 15 апр 20 / Свят 25 2219 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Групата Г-20 на най-развитите икономики се споразумя за координиран подход за спиране на плащанията по обслужване на дълга на най-бедните държави в света. Временният дългов мораториум ще започне от 1-ви май и ще продължи до края на годината, съобщи БТА.

Решението за спиране както на плащанията по главницата, така и на лихвени плащания, засяга всички държави от Международната асоциация за развитие (IDA), които понастоящем обслужват задължения към Международния валутен фонд и Световната банка, както и всички най-слабо развити страни, според Организацията на обединените нации, които също понастоящем обслужват задължения към МВФ и Световната банка.

Над 2 милиона заразени с COVID-19 по света

Този ход е част от усилията за стимулиране на глобалната икономика на фона на пандемията от коронавирус, която тласка световната икономика към най-дълбоката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

"Споразумяхме се за координиран подход с общ план за сроковете, предоставящ ключови характеристики за тази инициатива за спиране на обслужването на дълга, което също така е съгласувано и с Парижкия клуб“, се казва в съвместно изявление на Г-20.

Те също така призоваха частните кредитори да участват в инициативата "при равностойно условия".

Бедните държави ще бъдат най-засегнати от кризата заради COVID-19

На този етап договореният мораториум на дълга ще продължи до края на годината, но кредиторите ще обмислят евентуалното му удължаване през 2020 г., заявиха от Г-20.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и шефът на Световната банка Дейвид Малпас похвалиха предварителното ново споразумение на Г-20 за облекчаване на дълга, чрез което се спират временно двустранните плащания по обслужване на дълга от най-бедните страни.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама