Ремонтът на Западния парк ще се забави

13:10, 16 апр 20 / София 25 2701 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Столичният общински съвет прие удължаване на сроковете на ремонта на Западен парк.  Заместник-кметът по екология Йоана Христова поиска в свой доклад срокът на договора  между общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез който се осигуряват европейски средства за проекта, да бъде удължен до 3 март 2021 г.

Ремонтът на парка започна още през април 2018 г. и трябваше да  завърши през юни 2019 г., но заради лош проект завършването му беше отложено.  

В мотивите за новото забавяне се посочва, че фирмата изпълнител не е работила 134 дни заради обилни валежи, имало е забавяне на доставка на материали заради въведеното преди месец извънредно положение, а препроектирането на проекта е забавило изпълнението с 2 месеца.

Опозицията в СОС поиска гласуването на доклада да бъде отложено за следващата сесия, но предложението им не бе прието.

Според общинския съветник Борис Бонев ремонтът на парка е пълно фиаско и живеещите в района от две години не могат да го ползват. Според него аргументите за забавянето са изсмукани от пръстите, а зам.-кметът се опитва да замете провала си под килима.

Снимка: БГНЕС

Борис Бонев, Иво Божков и арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“ призоваха Йорданка Фандъкова да поиска оставката на Йоана Христова заради несправянето й със задълженията.

Заместник-кметът не присъства на заседанието, за това се наложи директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев да отчете изпълнените дейности до момента. От изказването му стана ясно, че работата по проекта не е спряна и се изпълнява при спазване на всички изисквания. Изграден е водопроводният канал, положени са основите на алеите, готови са фундаментите на главния вход, изградени са основите на съоръженията на детските площадки, както и тези за осветлението. Дните с лоши метеорологични условия са доказани със справка от НИМХ.

Ремонтът на парка струва почти 11 млн. лева. От тях около 10 млн. лева са за строителните дейности. Те се извършат от фирмата "Галчев инженеринг". Тя трябва да извърши благоустройство на представителната част, обновяване на алеите, изграждане на нови детски площадки и подмяна на парковото обзавеждане, ново осветление и видеонаблюдение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама