„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

09:00, 23 апр 20 / Спорт 25 4208 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

19-годишният Ангел Русев е роден в Русе и започва да се занимава със спорт от ученическите си години. Първоначално се е записал на бокс, а след това съдбата му предопредея негов приятел, който го вкарва в залата по щанги. „През първия ден започнах да правя упражнения с една пръчка и реших, че това не е за мен. На следващия ден обаче ми допадна повече. Мотивира ме треньорката Кръстина Атанасова, която ми каза, че ми се получава. Така започнах да тренирам“, разказа той пред TOPNOVINI.BG.


Снимка: Facebook / Ангел Русев

Ангел е европейски шампион до 20 г. за 2019 г. Златото е придружено и с три световни рекорда за юноши от първенството в Букурещ през октомври. А през 2018 г. година той стана и европейски вицешампион за мъже в категория 55 кг. А през февруари 2020  г. Ангел Русев се нареди на второ място в двубоя на силния предолимпийски турнир по вдигане на тежести в иранския град Рещ.

Денят на младия шампион започва рано сутрин, когато има кантар. „След това съм на закуска и в 9.30 ч. съм в залата и тренирам. На обяд имам почивка, след което отново влизам в залата. Свободно време като цяло не ми остава“, обясни Ангел. Той подчерта, че коства много усилия на един млад спортист от България да триумфира на световната сцена. Неговата рецепта за това е достатъчно дисциплина и трудолюбие. „Всичко това ми отнема времето, което бих могъл да прекарам с приятели и семейство“, обясни щангистът.


Снимка: Facebook / Ангел Русев

Като най-тежък момент в кариерата си Ангел определя световното първенство за мъже през 2018 г. в Туркменистан, където е вдигал тежести с контузия в десния крак. В момента обаче заради пандемията от коронавирус всички състезания се отложени за неопределен период. „Сега тренирам в домашни условия, доколкото може. Старая да поддържам спортна форма. Дано по-бързо да прескочи този ужас и да се върнем в нормални тренировъчни и битови условия“, каза той.

Целта, която Ангел си е поставил за 2020 г., е да стане отново европейски шампион.

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

„Олимпийски надежди“: Джудистът Ивайло Иванов и усещането да си на върха на стълбичката

„Олимпийски надежди“: Нургюл Салимова по стъпките на най-добрите шахматисти

„Олимпийски надежди“: Бургазлията Динко Динев по пътя към световния тенис

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама