Акцент на деня: Вяра от дистанция

17:30, 16 апр 20 25 5660 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Велики четвъртък е! Денят, в който боядисваме великденските яйца, символ на живота. Червеното е първо, олицетворяващо пролятата кръв на Спасителя.

В името на живота, нашият и на всички наши близки, за да бъдат избегнати излишни жертви във времена на всеобхватно разпространение на най-новата болест на човечеството, всички сме призовани за празниците да останем по домовете си.

За да бъде изпълнението на призивите по-сигурно, бяха въведени и ограничителни мерки.

В празничните дни, от Разпети петък до понеделник, няма да може да се пътува между областните градове, ще бъдат затворени пазарите, великденските служби ще се проведат на открито и предавани по телевизиите, а вярващите няма да могат да целуват Плащаницата.

Въпреки забраните, се наблюдава масово пътуване между градовете. Колони от автомобили втори ден блокират изходите на София към автомагистралите "Тракия" и "Хемус", както и на останалите пропускателни пунктове. 

Премиерът Бойко Борисов коментира това така: „Ще разнесат вируса. Ето днес – рекорд в САЩ, хиляди души умрели. Рекорд и във Франция. Аз не съм пъдарин, аз говоря на хора… Те не са избягали от мен, не са избягали от карантината. Ще си заразят родителите. И след това, като стане както в другите държави – да ползваме хладилните камиони не за месо, а за трупове – или площадките, дето се пързалят децата, да бъдат морги... Всяка дума ми започва с „умолявам ви“. Те не са надхитрили мен или полицията. Огромната част спазват карантината и мисля, че този, който е от София, отиде при възрастните си родители или баби и дядовци, на неговата съвест ще тежи после“, подчерта министър-председателят.

Борисов цитира статистики, според които въведените мерки са спомогнали на много държави да опазят хората си живи. „До тук безспорно сме прави. Другото ще го насмогнем“, подчерта той. „Трябва да се запазим живи и здрави, после ще се оправим, сигурен съм“, подчерта премиерът.

Данните от направените на случаен принцип проверки на декларациите, оставени на КПП-тата, показват, че повечето хора, посочили, че отиват на работа, нямат трудови договори, сред тях има и регистрирани в бюрата за безработни.

„Полицаите на тези КПП са с една-единствена цел – да се опитат да запазят здравето и живота на хората, те не са там за подигравка. Кому е нужно да лъжат? Ние не лъжем полицаите, лъжем себе си и своите близки. Пътуваме и се заразяваме. Призивът ми е - останете си вкъщи. Когато сме живи и здрави, всеки ден е празник... Нека не опропастяваме това, което съумяхме да направим от 13 март досега“, призова главният секретар Ивайло Иванов.

Вътрешният министър Младен Маринов беше категоричен, че декларациите, които се оставят на контролните пунктове на градовете, не са проформа и стриктно се проверяват. „В тази ситуация разчитаме на лична отговорност. Ако не успеем да запазим дисциплината около Великден, ще изгубим това, което сме постигнали до сега“, коментира Младен Маринов.

Армията засега няма да бъде повикана на помощ, каза Ивайло Иванов. Това обаче ще стане ако има много заболели полицейски служители и недостиг в МВР.

На Великден цялата полиция ще бъде мобилизирана да охранява близо 4000-те храма в страната. Всички те вече са проверени от екипи на пожарната. През почивните дни ще работят и служителите на „Пътна полиция“, които ще следят за всякакъв вид нарушения.

Хората, посещаващи храмовете, трябва да са с лични предпазни средства и да спазват дистанция. „Храмовете ще бъдат третирани като всички други големи обществени места, каквито са хранителните вериги например“, обясни Иванов.

Преди празниците началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев разговаряха с патриарх Неофит и се договориха службите на Великден да бъдат извън храмовете.

“Огромна част от българите ще почувстват със сърцето си това, което се случва на празниците. Вътре няма да има служби. Всеки може да влезе и да си запали свещ, но службите ще са навън”, обясни ген. Мутафчийски.

Богослуженията ще бъдат извършвани при строги мерки за дезинфекция. Начиинът на преподаване на светото причастие остава непроменен с едно условие: свещениците ще дават причастие на християните, които са се изповядали при тях и ги познават лично. Венчавки и кръщенета ще се извършват в ограничен кръг от хора, а погребенията ще бъдат на открито в присъствието само на най-близките.

Светият Синод благослови усилията на държавните институции за справяне с кризата с коронавируса. Свещениците призоваха да се спазват правила, като не се допуска социална близост т.е. да се струпат много хора на едно място.

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите ще става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец. От Синода напомниха, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг.

Премиерът призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината и заяви, че самият той няма да ходи на църква на Великден - за да даде пример и за да не излага други хора на риск. "На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", отбеляза Борисов и подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни.

Президентът Румен Радев от своя страна посочи, че уважава решението на Светия Синод. „Нека всеки бъде с молитвата си, където реши - вкъщи или пред храма, но при спазване на всички мерки“.

В навечерието на Възкресение Христово лекарите в България също призоваха да посрещнем празника вкъщи!

„Хиляди загубиха работата си и останаха без препитание! Нека това не е напразно! Децата не ходят на училище. Нека това не е напразно! Медиците жертват животите си. Нека това не е напразно! Искат се обединени усилия! Трябва всички да си останем вкъщи! Сега повече от всякога се иска единство, за да се справим с това изпитание! Заедно! Затова - Останете си вкъщи!“, се сочи в позиция на БЛС.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама