Изследване: Пикът на коронавируса в България ще е на 20 април

20:50, 16 апр 20 / COVID-19 25 2641 Шрифт:
Антония Иванова

Пикът на зараза с коронавирус в България се очаква да бъде след 4 дни - на Светли понеделник, 20 април. Това сочи нова прогноза на Института за здравни показатели и оценки към Вашингтонския университет, финансиран от фондацията на Бил Гейтс, предаде БНТ.

Драстично намалена е прогнозата за общия брой на починалите от COVID-19 в страната - екипът изчислява, че те ще са около 66 души. Не се очаква недостиг на легла или на обдишващи апарати в болниците.

Изследователите изрично подчертават, че тази прогноза важи, ако се спазват въведените мерки.

Мутафчийски: Оправдаха се очакванията за пик на заразените покрай Великден

Данните от днес сочат, че заразените у нас вече са 800 души. Общият брой жертвите е 38. София категорично се оформя като най-голямо огнище на заразата с 443 от регистрираните случаи.

Расте и броят на заразените в цяла Европа. По данни на СЗО, се очаква той да достигне 1 млн. души, което означава, че близо 50% от световните случаи на COVID-19 са в Европа. Жертвите са над 84 000.

Страните, които искат да отменят въведените заради новия коронавирус ограничения, трябва да спазят редица условия, за да се избегне нова вълна от заразявания, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран БТА.

В седмичното си обръщение към дипломати в Женева Гебрейесус заяви, че облекчаването на социалните и икономическите ограничения трябва да се извърши много предпазливо. "Ако се направи твърде бързо, рискуваме ново избухване на зараза, което може да е още по-тежко от сегашната ситуация", предупреди той.

Достигнахме 800 заразени с COVID-19

На първо място, правителствата трябва да се уверят, че епидемията от новия коронавирус е под контрол. Според новите насоки на СЗО това означава, че здравните власти трябва да знаят произхода на всеки отделен случай на заразяване и на всеки клъстър от заразени.

Националните здравни системи също така трябва да могат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки нов заразил се човек, а всички неотдавнашни социални контакти на всеки заразен трябва да бъдат проследени.

Освен това страните, които искат да облекчат ограниченията си, трябва да ограничат рисковете от заразяване в потенциални огнища като болници и старчески домове, каза Тедрос.

Ангел Кунчев: Най-точният показател за епидемията са хората, нуждаещи се от лекарска помощ

Четвъртото условие според шефа на СЗО е да се въведат превантивни мерки на работните места, в училищата и на други основни места. Това включва физическо дистанциране, спазване на хигиена и, по възможност, измерване на температурата.

Страните трябва също така да контролират риска от внасяне на заразени от чужбина, като засичат заразените пътници и карантинират пристигащите от рискови държави.

Накрая, според Гебрейесус, е важно "обществата да бъдат напълно информирани и ангажирани с приспособяването към новите норми на поведение", за да се избегнат нови заразявания.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама