Великобритания удължава карантината с 3 седмици, Швейцария облекчава мерките

21:38, 16 апр 20 / Свят 25 3498 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Британските власти удължиха с още три седмици карантината, въведена в страната на 23 март поради избухването на коронавируса. Това съобщи на брифинг от „Даунинг Стрийт“ външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, предаде БГНЕС. Рааб временно замества премиера Борис Джонсън, който се възстановява от коронавирусна инфекция, поради която прекара седмица в болница, включително няколко дни в интензивно отделение.

Главният научен съветник на правителството професор Нийл Фъргюсън пък каза, че социалното дистанциране е добре да остане под някаква форма и след облекчаването на мерките, докато не бъде намерена ваксина, предаде БНР.

Жертвите на коронавируса в Обединеното кралство за последните 24 часа са 861, което е повече в сравнение с предишното денонощие. Общият брой достигна 13 729. На този фон говорител на премиера заяви, че „Великобритания не може да си позволи да отиде напразно напредъка в борбата срещу коронавируса като промени скоро разпоредбите за социално дистанциране“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На въпрос кога ще бъдат облекчени ограниченията той отговори, че ще бъде следван съвета на учените и експертите. Говорителят освен това потвърди намеренията на правителството да започне да прави по 100 000 теста дневно към края на април.

Швейцария пък започва постепенно облекчаване на ограниченията за борба с коронавируса от 27 април, съобщи правителството на страната. Лекари, фризьори, козметични и салони за масаж ще бъдат сред първите, на които ще бъде позволено да отворят врати. От 11 май отварят и основни училища, магазини и пазари. На третия етап – от 8 юни, отново ще заработят гимназии и университети.

Предвижда се и облекчаване на забраната за събирания на над 5 души, но детайли за това ще бъдат обявени в края на май.

„Преход от единия към следващия етап ще бъде извършен, когато няма значително повишение на случаите на Covid-19“, обяви правителството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразените в страната са 26 732, а жертвите на коронавируса – 1017.TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама