В „Св. Неделя“ Плащаницата не се целува и не се минава под нея

12:06, 17 апр 20 25 1813 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите в столичния катедралния храм "Св. Неделя" става без тя да се целува и без да се докосва, както бе обещано от Св. Синод, предава БГНЕС.

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

На днешния Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия син - не се отслужва литургия. Сутринта в храма се изнася светата Плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово.

Св. Синод на БПЦ - БП вече напомни и призова своите миряни в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус - COVID-19. Вчера бе разпоредено поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, само с покръстване и поклон пред нея.

В св. Неделя поклонението пред Плащеницата беше именно с прекръстване и поклон.

Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като беше обещано внимателно се следи то да не се нарушава. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама