Патриарх Неофит: Нищо не може да помрачи нашата пасхална радост

08:35, 19 апр 20 25 2520 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови православните християни за Великден. Точно в полунощ от катедралния храм „Св. Александър Невски“ Негово светейшество поздрави българите с „Христос Воскресе“, а събралите се пред храма миряни му отвърнаха с радостния възглас „Воистину Воскресе“, под съпровода на тържествения камбанен звън, предава БГНЕС. 

Христос Воскресе!

С литийно шествие от параклиса на Синодалната палата беше донесен и Благодатният огън, който за първи път от 15 поредни години не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, а бе използвана частица от миналогодишния.

Снимка: БГНЕС

Заради епидемията от коронавирус светата литургия се проведе на площада пред храма, на кято присъстваха много по-малко миряни от обикновено. Българският патриарх отправи и своето Пасхално приветствие към българите за празника:

“ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Победната песен на Църквата отново отеква из цялата вселена и тържеството на живота утешава, сгрява и залива със светла радост всяко вярващо сърце. Христос Господ възкръсна тридневен, разкъсвайки оковите на тлението и смъртта, и разруши царството на мрака, като властно освободи държаните в негов плен обични Свои чеда. Изпълни се даденото на праотците обещание, „нощта се прeвали, а денят се приближи“ (Рим. 13:12), и вече в гробовете няма никой, защото Спасовото всепобедно възкресение щедро отвори вратите на Царството небесно за всеки, който вярва в Него, изповядва името Му и живее с надеждата в даруваното ни чрез Него всеобщо възкресение.

В тази най-светла нощ, обилно огряна от ослепителната светлина на Христовото Възкресение, никой не може да скърби, нито да се страхува, защото всички сме призвани да влезем в радостта на нашия Господ и за всекиго от нас е приготвено място в Царството на Небесния Отец, както изповядва светият наш отец Йоан Златоуст, който свидетелства, че днес „Царството небесно е отворено за всички“ (из Похвално слово за Пасха).

Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с Този, Когото не може да победи и да плени. Днес цялата нейна власт над човека е унищожена, защото близо е онзи час, „… когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа на Сина Божий“ (Иоан 5:28). Днес Този, чрез Когото е сътворено всичко съществуващо и в Когото предвечно „имаше живот“ (Иоан 1:4), става залог и за всекиго от нас, защото

„… Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“

(1 Кор. 15:20) – „начатък, първороден измежду мъртвите, за да има във всичко първенство“ (Кол. 1:18).

Снимка: БГНЕС

Затова, възлюбени, макар и днес, по Божие допущение, заедно с целия свят и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията, и да скърбим, заедно с всички, за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата пасхална радост, която е плод на вярата ни и на нашето общение в Светия Дух, и която извира от дълбините на сърцата ни, защото днес смъртта е победена и животът тържествува!

Като вярващи, като чеда на обещанието, ние знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, ние не сме сами, защото и днес Бог е с нас, а това означава, че с нас е Самият непресъхващ Извор на живота. Хилядолетният опит на Църквата и днес ни учи да виждаме в изпитанието не Божие наказание, а благословение, напомняне и възможност за човеците да изправят своите пътища. Земният път на човека е винаги трънлив и осеян с опасности и препятствия, но ние знаем, че в края на този път ни чака победата над греха и смъртта, радостта на Възкресението, вечният живот.

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!”, каза в словото си патриарх Неофит.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама