Православните храмове отслужиха Пасхална вечерня за Възкресение Христово

14:58, 19 апр 20 25 2863 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Във всички православни храмове в страната беше отслужена Пасхалната вечерня, наричана Второ Възкресение. Евангелието се чете втори път след полунощ. По време на службата текстовете се четат на различни езици в знак на това, че много народи са повярвали в проповедта на Възкресението.

Гърция и Румъния посрещнаха Великден със затворени църкви

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ пасхалната литургия бе отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, вместо както е по традиция от патриарх Неофит. Свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици - на църковнославянски, гръцки, английски, френски, турски, румънски и български.

Снимка: БГНЕС

В катедралния храм бяха дошли сравнително малко миряни, които бяха с маски и на дистанция един от друг. По този начин богомолците спазиха инструкциите на оперативния щаб и Светия синод. През цялата изминала седмица светската и църковната власт апелираха към хората да стоят и да се молят вкъщи.

В столичния храм "Света Неделя" великденската служба за Второ Възкресение беше оглавена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Патриаршеското и синодално Пасхално послание беше под знака на коронавируса.

Патриарх Неофит: Нищо не може да помрачи нашата пасхална радост

„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е към всички онези, които вече не са между нас да бъдат опростени, по милвани и приети от небесния наш Отец и да получат дял в царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза - особено за лекарите и медицинските работници и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота“, се казва в посланието, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Епископът в словото си отбеляза, че макар и страната ни да преживява всичко случващо се по-леко и по-безболезнено в сравнение с други близки и далечни за нас страни, „повсеместното страдание на толкова много хора не може да не се отразят на чувствителността ни“.

България е една от малкото държави в света, в която църквите останаха отворени за Великден.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Едва петдесетина богомолци и туристи са посетили за Възкресенската служба снощи и за Великденския празник днес Рилския манастир, казаха от Светата обител за БНР.

На службата, отслужена от игумена Адрианаполоския епископ Евлогий и монасите, присъствали предимно хора, свързани със светата обител и работещи по близките обекти, и малко посетители от страната.

Още при въвеждането на извънредното положение в Рилския манастир преустановиха нощувките, както и в близкия хотел, който е собственост на Светата обител. През цялото време храмът и молитвените места във и около манастира са отворени.

За Великден обаче посетителите са малко, отбеляза служител, ангажиран по охраната на района около Рилската обител.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама