Няма опасност за България от радиационния облак от Украйна

23:08, 20 апр 20 25 6258 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Няма опасност за България от радиационния облак от Украйна, това съобщиха на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, и началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

"В социалните мрежи се появиха много слухове и съобщения за евентуална опасност, надвиснала над България, във връзка с пожара в района на чернобилскана атомна електроцентрала", обясни ген. Мутафчийски.

Радиационната обстановка е в рамките на нормата, заяви гл. комисар Николов.

Пожарът, възникнал край бившата АЕЦ "Чернобил" в Украйна на 4 април, е обхванал няколко стотин декара гора, е погасен, допълни той.

Дим от пожарите край Чернобил стигна до Киев

Стойностите на радиационния гамафон, измерени у нас са в нормалните за страната граници. Постовете за наблюдение са разположени на територията на цялата страна и към момента няма никаква опасност, добави Николов.

Няма да има никакви промени в радиационната обстановка, дори и със североизточния вятър, заяви и от своя страна проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. 

"Преносът беше от изток. Максималната концентрация, която ще пристигне в България, беше на 8 април. Но тази концентрация дори уредите не могат да я отчетат. Въздушният пренос е от Украйна към България, но няма да има абсолютно никакви промени в радиационния фон", заяви проф. Брънзов. "Във връзка сме са нашите колеги от Украйна, Молдова и Румъния. Знаме какво става и няма никаква опасност в момента", добави той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама