Разликата с аварията в Чернобил през 1986 г. е, че сега няма никаква опасност

08:18, 21 апр 20 25 2591 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава беше различна. Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че радиационният фон в България няма да се промени и няма опасност. Това заяви директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов пред bTV.

Няма опасност за България от радиационния облак от Украйна

Снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

Брънзов обясни, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия, при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара край Чернобил. Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на обществени източници.

Над 16 пъти по-висока радиоактивност близо до Чернобил

След задействане на системите стана ясно, че нищо опасно няма да дойде. Сметките показват, че идващото няма да бъде регистрирано от уредите, защото е с една хилядна изменение от процента спрямо естествения гама-фон“, подчерта ученият.   По думите му НИМХ е компетентна институция, която има за задача да каже какво, кога и в каква концентрация ще дойде над България. Именно затова и системите за ранно предупреждение са при тях. „Ако има опасност, ние сме тези, които сме длъжни да информираме управляващите“, допълни той.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама