Държавата дава 4,5 млрд. лв. в полза на малкия бизнес и самонаетите

11:57, 21 апр 20 / Политика 25 2251 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Правителството влага 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия бизнес, самонаетите и хората в неплатен отпуск заради кризата. Това съобщи на брифинг финансовият министър Владислав Горанов. „Отделяме ресурс за милиарди и се надявам максимално бързо да достигнат до бенифициентите, за да се превърнат в буфер, който ще поеме шоковата ситуация след кризата“, посочи Горанов.

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че тази седмица да завърши документацията за еврозоната. „До този момент не теглим кредит, въпреки че имаме възможност за 10 млрд. Използваме още възможностите, които сме си натрупали като мазнинка във фискалния резерв“, подчерта той.

Разходки в парковете и планините, ако до края на седмицата няма пик на заразените

Ето и какви конкретни икономически мерки предприема държавата:

Безлихвени кредити до 4500 лв.

Първата мярка е вече познатата програма през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, които не могат да полагат труд заради пандемията. Бюджетът за това е 200 млн. лв. Лицата трябва  да имат поне 5 работни дни, изработени през март. До този момент 12 банки обявиха, че ще отпускат тези кредити в размер до 4500 лв. с гратисен период до 24 месеца и срок за издължаване до 5 години. Вноските се определят индивидуално за всеки отпуснат кредит.

До 30 000 лв. за ликвидност и кредити за рефинансиране за малки и средни предприятия

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия. Те ще са в размер до 30 000 лв. Гратисният период е до 36 месеца, като кредитите ще са без обезпечаване и ще бъдат допустими за всички сектори на икономиката. Срокът за кандидатстване е до 23 декември 2020 г. Общият обем на програмата е 2 млрд. лв. Повече информация може да бъде открита на сайта на ББР.

Третият инструмент са кредити до 3.6 млн. лв., предназначени за рефинансиране на задължения, възникнали не повече от преди 60 дни. Тя е за малки и средни предприятия. Ще се отпускат и микрокредити до 50 хил. лв., които също са предназначени за малкия и средния бизнес.

Всяко чудо за три дни

Капиталови инвестиции за възстановяване на икономиката след кризата

Предвиждат се и капиталови инвестиции в размер до 800 хил. лв., които ще се отпускат на компании с потенциал да подпомогнат възстановяване на икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията.

Финансиране на градско развитие

Общините и предприятията, пряко засегнати от ситуацията около коронавируса, ще могат да се възползват и от финансиране в размер до 40 млн. лв. То ще е под формата на дългосрочни инвестиционни и оборотни кредити.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама