Италианският министър-председател представя план за възстановяване на страната

13:50, 21 апр 20 / Свят 25 2071 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианският министър-председател Джузепе Конте заяви днес, че до уикенда ще разкрие стъпките, които Италия ще предприеме, за да разхлаби ограниченията, да отвори отново икономиката и да излезе от кризата, предизвикана от COVID-19.

Италия, която е под карантина от 9 март, има най-много смъртни случай от която и да е друга европейска държава, като някои региони на държава бяха блокирани и по-рано, съобщи АФП.

Периодът на карантина беше удължаван два пъти, като последното решение предвиди 3 май за крайна дата.

Италия раздава ваучери за храна на бедните

Джузепе Конте опитва да намери баланс между нов скок в броя на заразените и допълнителните щети за италианската икономика.

„Бих искал да мога да кажа: Нека отворим всичко. Веднага“, написа Конте във "Фейсбук". „Но такова решение би било безотговорно. Това би накарало кривата на заразяване да се покачи неконтролируемо и би застрашило всички усилия, които полагахме досега“, каза той.

Министър-председателят обяви, че планът за постепенно възобновяване на страната или така наречената „фаза 2“, ще бъде изготвен „преди края на тази седмица“.

Той сподели, че намира за разумно планът да започне да се прилага от 4 май.

Конте обясни, че успоредно с разрешението на бизнеса да възобнови дейността си, експертите трябва да помислят как работниците ще стигат до и от работа, за да се избегнат задръствания, които могат да отворят вратата за нови случай на зараза.

2,77 трилиона евро от ЕС за страните членки в борбата с COVID-19

По-рано през април, Конте постави задача на работна група, която бе съставена от икономисти, юристи, социолози и други експерти, да обсъдят мерките, които са необходими за рестартиране на икономиката, като същевременно защитават здравето на хората, предаде Бгнес.

Работната група е начело с бившия изпълнителен директор на „Водафон“ Виторио Колао.

В понеделник, за пръв път бе отчетен спад в броя на хората, които са заразени в момента с коронавирус в Италия. Спаднал е и броят на пациентите с нужда от интензивно лечение.

Официално регистрираният брой на смъртните случай в Италия е 24 144, като тази цифра ги нарежда на второ място след САЩ по смъртност.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама