Защо ресторантьорите са обидени на Дончев и не вярват на Ангелкова?

14:03, 21 апр 20 25 2237 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Българската асоциация на заведенията е разочарована от публичното неглижиране на туристическия бранш. „Вече разбрахме, че ние и нашите служители няма да получим подкрепа! Наясно сме, че в тази тежка ситуация е много трудно да бъдат подредени приоритетите, като очевидно нашите бизнеси не са сред тях. Това обаче не означава да бъдем унижавани и противопоставяни на други сектори от синдикални лидери и висши представители на държавата“, заявяват в официална позиция от бранша.

50% от заведенията няма да отворят след кризата, прогнозират от бранша

Те считат за изключително обидно изказването на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който заявява:

„Организацията на тези бизнеси не е кой знае колко сложна – да пуснеш един ресторант. За хотела е една идея по-сложно, но пак, за 2-3 дни всичко може да стане и да потегли. Докато, ако затвориш едно предприятие и трябва да пуснеш 100-ина стругари и трябва да ги търсиш по домовете им, е по-сложно и може да не ги намериш никога“.

От Асоциацията считат, че е недопустимо разделението на българските граждани, особено от човек, призван да защитава правата на работниците. „Не ни се иска да мислим, че то е продиктувано от факта, че в нашия бранш няма синдикални структури, които да плащат членски внос в неговата организация и по тази причина служителите ни не са сред приоритетите на КТ „Подкрепа“, заявяват от организацията.

Те припомнят, че вчера лидерът на КНСБ Пламен Димитров е признал в телевизионно интервю, че ресторантьорският бранш е най-бързо удареният, но не са съгласни с него, че бизнесът ще се възстанови най-бързо.

В подобен дух е и изказването на вицепремиера Томислав Дончев:

„Един ресторант може да затвори за месец или два и след ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи. Но фабрика се пуска много трудно, един фабричен работник, за да го обучиш да работи, дори и ако е с подходящо образование, понякога са необходими месеци“, казва Дончев.

Според тях от неговите думи става ясно, че от ресторантьорите не се очаква да задържат персонала си, а да го наемат отново, когато получат възможност да работят, което доказва, че липсват работещите мерки за бранша.

Снимка: БГНЕС

При ресторантьорския бранш схемата 60/40 не работи

Ресторантьорите не вярват, че над 48% от работещите в туризма са се възползвали от мярката 60:40“, както твърди министър Николина Ангелкова. „Смятаме, че тези данни са неверни и молим да бъдат предоставени като официална статистика, както на нас, така и на българското общество“.

От Асоциацията обясняват, че техните служителите от ден на ден са все по-отчаяни и не усещат никаква подкрепа от страна на държавата, а това води до изостряне на настроенията сред браншовите организации.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама