В света съществуват 3 щама на COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

10:30, 22 апр 20 25 2585 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

В света се разпространяват три типа от смъртоносния коронавирус, установиха учени от Университета в Кеймбридж, съобщава в. “Дейли мейл”, цитиран от marica.bg.

Анализът на щамовете показва, че тип А - първоначалният вирус, който се е предал на хората от прилепите посредством люспестия бозайник панголин, не е бил най-разпространеният в Китай. Епицентърът на пандемията - град Ухан, е бил поразен основно от тип B, който се е разпространил в навечерието на Коледа.

Д-р Питър Форстър и екипът му установили, че във Великобритания се разпространява основно тип В - в три четвърти от образците бил открит този щам.

В Швейцария, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия също доминира тип В, докато в Испания е тип А. Третият щам - тип С, е произлязъл от тип В и е дошъл в Европа от Сингапур. Той се среща и в Италия - най-близката до нас изследвана страна. Учените са на мнение, че COVID-19 постоянно мутира, за да преодолее устойчивостта на имунната система на различните човешки популации.

При първоначалното изследване се е предполагало, че в Европа е най-разпространен тип С, но впоследствие се оказало, че е по-скоро тип В.

По думите на д-р Форстър тип А първоначално е мутирал в тип В в Китай, но тип С - “дъщерният щам” на тип В, е възникнал извън неговите граници. Учените още не знаят как тип В е изтласкал встрани своя предшественик и е станал по-разпространен в Китай. Установено е обаче, че тип В се чувства много комфортно в имунната система на жителите на Ухан, но на други места по света мутира бързо. Така щамът се е приспособил, за да оцелее и сред други групи население, като жителите на Запада.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама