СБЛЪСЪК: Работи ли мярката "60/40"?

13:30, 22 апр 20 / Сблъсък 25 8905 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Преди 13 дни правителството стартира мярка за запазване на заетостта, станала популярна като схемата 60/40. Схемата предвижда държавата да поеме 60% от заплатите на служителите, както и осигуровките. За бизнеса остават 40%.

За тези близо две седмици, откакто мярката е въведена, са подадени над 4000 заявления от работодатели за повече от 61 хил. работници. До момента одобрените работодатели, които ще получат държавната подкрепа, са 715. Те ще се възползват от компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители. Неодобрените заявления са 158 за 459 служители, като причини за това са грешки, пропуски и несъответствия в попълнената документация. Работи ли мярката "60/40" - това коментираха днес в свои медийни изяви социалният министър Деница Сачева и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

     

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева смята, че мярката е работеща. По думите й тя вече набира инерция и бизнесът е по-скоро доволен от нея.

"Мярката 60/40 работи. За един месец общият брой на регистрираните безработни е 82 000 души, а за 13 работни дни, в които работи мярката - 72 000 души са се възползвали и са запазили своята работа. 15 000 души са намерили нова работа. Държавата компенсира едно неблагополучие, което не е нито по вина на работниците, нито на работодателя. Тази мярка дава възможност да продължим да събираме осигурителните вноски и данъци, за да може все пак да има и нещо в държавната хазна“, коментира Сачева.

Според нея именно сравнително близките числа на новата безработица и одобрените по 60/40 работници, говори, че мярката работи, въпреки критиките на бизнес, опозиция и общество.

"Аз разбирам, че желаниeто да се критикува е изключително силно. Там, където няма добри идеи, колко са по-слаби идеите - толкова повече се критикуваш", заяви тя. Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни.

По думите на социалния министър 48,5 % от общо кандидатствалите по мярката бизнеси са от туристическия бранш.

Мярката 60:40 има по-скоро медиен ефект, отколкото реални, полезни резултати за бизнеса, смята зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Според него тя насърчава „стоенето вкъщи“ и е по-скоро синдикална мярка, насочена механично към запазване на работни места, вместо към реална помощ за бизнеса и обезпечаването на пазари от страна на държавата“.

Каквито и кредити да дава държавата, каквито и мерки да предлага за запазването на работни места – никой бизнесмен няма да запази тези работни места и да поддържа производството си, ако няма къде да пласира своята продукция, ако няма пазари“, смята още Валери Симеонов.

Той изтъкна, че за съжаление думата на бизнеса не е била чута преди да се предприемат мерките. „Тези пари ще доведат до нещо, което ще остане и след кризата. „Стоенето вкъщи“ няма да доведе до нищо“, категоричен е Валери Симеонов.

Според него държавата трябва да помага за обезпечаването на пазарите, да насърчава създаването на фирми дори с „няколко багера и работника“, за да има реален резултат от помощта.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама