Мария Габриел: Тестовете за ваксина в Европа могат да започнат юни-юли

18:32, 22 апр 20 25 2324 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

"От няколко седмици имаме подкрепа за европейски водещи компании, които вече обявиха клинични тестове на ваксина за Covid-19", това обяви в ефира на bTV еврокомисарят по иновациите Мария Габриел. 

"Някои от тях са готови юни – юли да стартират тестовете с по-големи групи от хора, което е изключително кратко време спрямо нормална процедура, защото в началото минават през животни, след това през хора, след това започваме с група от 200 човека, но тя трябва да стигне хиляди, за да може да премине всички етапи", заяви Габриел.

COVID-19: Научните изследвания, които ЕС финансира

"Освен това, включихме два допълнителни съвсем конкретни инструмента – единият от преди два дни – създадохме европейска платформа за споделяне на данни. За първи път в цяла Европа научните изследователи могат да споделят информацията, която имат, така че по-бързо да се намери ваксина, диагностични текстове и лечение, защото няма излизане от тази ситуация", каза еврокомисарят.

По думите й в нормално време, за да се изработи ваксина, отнема години. "Много е важно тя да бъде ефикасна и да бъде безопасна. Има изключително много тестове, през които трябва да мине. Това, което наблюдаваме в момента в Европа, е безпрецедентна мобилизация на научните изследователи, на бизнеса за това Европа да, че ваксината, която ще намерим и ще произведем, тя ще бъде за всички хора, в целия свят, защото по това се разграничаваме от други държави".

"Другото, което е важно – включихме всички супер компютърни центрове в Европа да работят по тази тема, защото благодарение на супер компютрите много голяма част от традиционни периоди, които отнемат време, могат да бъдат ускорени – например, те могат много бързо да проверят как реагира вирусът на определени лекарствени елементи, така че да се стигне по-бързо до намирането на решение. Те работят вече няколко седмици по тази тема", заяви още Мария Габриел.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама