Пациенти и лекари са против ограничаването на инвитро процедурите

20:07, 22 апр 20 25 3088 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Бурна реакция предизвика заповедта на здравния министър, с която остава в сила забраната за нови инвитро процедури, съобщава Нова телевизия.

Лекари, пациенти и организации настояха решението да бъде отменено, за да продължат да работят, както вече е разрешено при плановите операции. Заповедта на здравния министър не се прие добре нито от медиците, нито от фондациите, свързани с инвитро.

Oграничават дейностите по асистирана репродукция

В една от болниците например са категорични, че спазват всички мерки за безопасност и дори са направили изолационен сектор, в който да настанят родилка, която има коронавирус. От Фондация „Искам бебе“ пък определиха решението като „дискриминационно“.

Пари все пак няма да се спестят, защото държавата отново ще плати за инвитро процедурите по Фонд „Ин витро”, но със закъснение. Към момента сумата, предвидена за двойки с репродуктивни проблеми, не е нито изчерпана, нито пренасочена. А истинската причина за забраната за инвитро при жените под 39 години според Щаба е необоснован риск за пациентките.

„Няма 100%-ова гаранция, че това нещо ще се случи абсолютно безопасно за всеки един“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. „Смятаме, че това е дискриминиращо“, коментира Мария Янева от Фондация „Искам бебе“.

Оттам обясниха, че много от жените, на които помагат, чакат за бебе от години и вече имат зад гърба си по няколко неуспешни процедури. По тази причина всяко забавяне, дори с ден, намалява шансовете им още повече. „Смятаме, че всички пациенти следва да имат равни права да направят инвитро“, посочва още Янева.

Обратно на Щаба, лекарите също са категорични – риск почти няма, защото по думите им мерките за безопасност сега се спазват още по-стриктно. „Най-важни са препоръките за превенция - носене на маска, социална дистанция, необходимата дезинфекция, която при нас се извършва при всеки един пациент. Това намалява до минимум риска от заразяване с коронавирус“, категоричен е д-р Димитър Цветков, специалист асистирана репродукция в болница „Надежда”.

А притеснението, че жените, на които предстои ин витро, ходят много по-често в болницата определиха като „необосновано“, защото по думите им, тези пациентки сами се пазели два пъти повече от обикновено. „Трябва да се прецени полза-риск в конкретния случай. Заповедта е по-либерална към пациентки в по-напреднала възраст и такива с изчерпан яйчников резерв, но ограничава голям брой от пациентките в по-млада възраст, които имат нагласата на фона на възстановените женски консултации и имунизациите при децата“, посочи още д-р Димитър Цветков.

„Това е процедура, която може да се отложи във времето. Това не е равно на детската ваксинация, нито на наблюдението на бременните жени“, заяви ген. Мутафчийски. Към момента и други държави, сред които и Съединените щати, са със същите разпоредби като у нас – временно налагат ограничение за инвитро процедурите. Един от основните мотиви е фактът, че при ин витро частично се снижава имунитета. Към момента заповедта на здравния министър е без крайна дата.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама