Стопанисването на Съдебната палата от Лозан Панов е под въпрос

13:20, 23 апр 20 25 3720 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Стопанисването на Съдебната палата от Лозан Панов е под въпрос. Следващата седмица Пленумът на ВСС ще вземе решение дали да отнеме от председателя на ВКС стопанисването на сградата заради заснетия в нея скандален музикален клип, предаде репортер на TOPNOVINI. До 30 април комисията на ВСС за собствеността трябва да подготви всички документи, които имат отношение към казуса, за да може съветът да се запознае с тях. 

Дотук се стигна, след като преди дни се появи видеоклип към рап песен, заснет в средата на февруари в сградата на Съдебната палата в София. На кадрите се виждат полуголи жени и деца с оръжие, които танцуват на фона на символите на Темида, а посланието на песента е легализиране на марихуаната.

За заснемането на видеото е сключен договор, в който е посочено, че сградата на Съдебната палата ще бъде използвана за декор на клип към саундтрака на филма “Married Young”. По време на днешното заседание на магистратите стана ясно, че договорът с фирмата на Пламен Митев, който е продуцент на филмовата продукция и саундтрака, е сключен с подписа на главния секретар на ВКС Маргарита Пазвантова и на главния счетоводител Мария Михайлова. Пазвантова е действала по заповед за упълномощаване от страна на председателя на ВКС Лозан Панов.

Инспекторатът на ВСС вече започна проверка за накърняване на престижа на съдебната власт заради заснетия клип. "Недопустимо е Съдебната палата, която е храмът на Темида, да се използва за реклама за употребата на наркотици и използването на оръжие, тя не може да бъде декор на пошла чалга музика и на еротични танци", заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова пред съдебните магистрати. 

Според правосъдния министър Данаил Кирилов казусът повдига въпроса за начина на управление на Съдебната палата, тъй като според него в случая няма спор, че е уронен престижът на съдебната власт. Ето защо според него е необходимо поне до приключване на проверката на Инспектората ВСС да определи друг, който да стопанисва сградата. 

Тази теза бе подкрепена и от председателя на ВАС Георги Чолаков, който предложи стопанисването да бъде поверено на председателя на Апелативен съд – София. 

"Изгледах клипа и съм ужасен от това, което видях. Ужасен съм както от клипа, така и от всичко останало, което се пее в него като текст и то на фона на нашия храм - Съдебната палата, в който ние влизаме с респект. Не знам дали това ще е така оттук нататък. След като изгледах този клип съм убеден, че тази Съдебна палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин", заяви Чолаков. По думите му е налице нарушение на чл. 43 от ЗЗД и на правилата. "Ние сме му делегирали пълномощие той да управлява съдебните сгради. Тази заповед е незаконосъобразна и договорът противоречи изцяло на законодателството", категоричен бе той.

Становището му бе подкрепено и от други членове на ВСС, включително от председателстващия ВСС Боян МагдалинчевСевдалин Мавров стигна дори по-далеч и поиска оставката на Лозан Панов. "Панов отдавна е абдикирал от ръководните си функции... Този клип не биваше да бъде сниман в Съдебната палата - трябваше предварително да се знае какво се заснема и преди излъчване да се предостави за обсъждане... Ако бях аз - бих си подал оставката", коментира той.

Атанаска Дишева на няколко пъти се опита да изясни какъв е предметът на днешното обсъждане, дали магистратите имат правомощията да обсъждат художествените качества на клипа и на какви основания се предлага промяна на стопанисването на сградата. "Преврат ли се прави по време на извънредно положение, линч ли правим? Какво точно се случва? Ще престъпим ли ние към отнемането на други правомощия? Защо направо днес не започнем дисциплинарно производство? Как направихме анализа по цялостната работа на Съдебната палата по този клип?", попита тя.

Самият Лозан Панов коментира, че мнението на членовете на ВСС явно е формирано преди самото заседание. "Определено смятам, че във всичко, което се случва, има елемент на режисура. Когато фактите все още не са установени, няма как да прибързваме със заключенията и изводите, а както вече чух - дори с присъдите, които се раздават...Всичко се насочва към това да се изземе стопанисването на сградата и да се дадат на друг административен ръководител", заяви той. Председателят на ВКС отбеляза също, че при подобно решение магистратите да вземат под внимание и съдбата на администрацията, която в момента се грижи за сградата. Панов предложи ВСС да отмени решението си от 2018 г., с което разрешава снимане на филми и клипове в съдебните сгради.

Снимка: БГНЕС

Обсъждането на клипа бе добавено като допълнителна точка в дневния ред на днешното заседание на Пленума на ВСС. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев настоя точката да бъде включена, защото журналистите многократно са го питали дали ВСС ще вземе отношение по темата.

Против обсъждането на казуса на днешното заседание се обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който обясни, че в момента ВКС извършва проверка на обстоятелствата около заснемането на клипа и докато тя не приключи, не вижда основания за дискусия.

На противоположното мнение обаче бе правосъдният министър Данаил Кирилов, който отбеляза, че голяма част от фактите вече са публично известни.

"Съществената част от фактите са известни, зад тезата с проверката стои воля да се препятства обсъждането на този проблем и вероятно да се укрият факти и обстоятелства във връзка с този видеоклип", коментира Кирилов. "Учудвам се, че при вашия стремеж за публичност се опитвате да отложите този дебат", обърна се той към Панов. Според него лицемерието трябва да се покаже на публиката и публиката да разбере кой и кога действително иска такава публичност и кога не иска.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама