Предлагат по-ниска цена на природния газ през май

12:39, 23 апр 20 25 1680 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

На открито заседание КЕВР обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец май 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора, съобщават от Комисията.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е в резултат на измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт” от 2 март 2020 г. Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула.

Връщат ни надвзетото за газ и парно

Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ „Булгаргаз“ ЕАД е представил към заявлението справка за общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 май 2020 г. да бъде в размер на 23,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец април 2020 г. в размер на 25.20 лв./MWh намалението е със 1,68 лв./MWh или с 6,67%.

Предложената цена в размер на 23,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ за дейността „обществена доставка“ и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов, който участва дистанционно в откритото заседание, заяви че докладът отразява обективно информацията, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 май 2020 г. Той се ангажира дружеството допълнително да предостави на КЕВР информация за пазарните индекси и усреднения курс на долара, обхващащи периода до 30.04.2020 г. Данните ще бъдат входирани в КЕВР на 1.05., като по този начин регулаторът ще разполага с цялата необходима информация, за да може същият ден да утвърди с решение цената на природния газ за м. май. Според изпълнителния директор на “Булгаргаз“ ЕАД очакванията на дружеството са новите актуализирани данни да доведат до още по-голямо намаление на цената от предвидените 6,67%. Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов посочи, че след получаването на актуалните данни към 30.04.2020 г., на закрито заседание на 1.05.2020 г. регулаторът ще приеме окончателното си решение, в което ще отрази всички настъпили промени.

Поради действащите противоепидемични мерки в сградата на КЕВР откритото заседание беше проведено в условията на ограничен достъп. Журналисти, граждански, обществени и браншови организации имаха възможност да го проследят посредством редовното онлайн излъчване чрез интернет страницата на Комисията.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама