Психолог: Отгледахме си поколение, което не може да намери себе си

14:30, 23 апр 20 25 6087 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Навръх Великден журналистът Милен Цветков загина нелепо на столичен булевард, докато изчакваше в джипа си зелен светофар. Ударилият го отзад с висока скорост друг джип е управляван от 22-годишен дрогиран шофьор. Момчето е син на изпълнителния директор на „Винпром – Карнобат”. В колата-убиец е имало още двама - синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и приятелката на шофьора.

След тази информация, която едва ли някои в страната не знае, изниква въпросът: Чувстват ли се децата на богатите недосегаеми и смятат ли, че всичко, което направят, ще остане безнаказано?

„За съжаление си отгледахме едно поколение от 90-те години, което аз наричам „паралелно поколение“. Поколение, което не израсна с нас, а покрай нас, покрай другото, което правихме – кариера, натрупване на богатство. Затова немалка част от тези хора имат проблеми с обществото“, обясни пред TOPNOVINI.BG психологът Иван Игов.

100 жертви и 1600 ранени при катастрофи от началото на годината у нас

„Ние виждаме само тези деца, които имат проблеми навън - като дрога и бързо каране. Не си даваме сметка, че има и такива, които имат проблеми навътре и стигат включително до самоубийства“, казва експертът.

Според психологът Ерик Ериксон човек минава през различни фази в живота си и във всяка фаза той трябва да реши някакъв важен проблем. 

„Проблемът на детското юношество е това да решиш кой съм аз и кои са хората, на които държа. В един момент децата стават младежи и не могат да намерят себе си, защото не са немерили отговори на тези въпроси“, добавя Игов.

И ако в детско-юношеска възраст децата правят дребни пакости, то в младежка възраст и без отговори на тези въпроси започват да правят огромни пакости. „Ти продължаваш да търсиш себе си, но го правиш с всякакви идиотски средства. За съжаление родителите, които са загубили връзка с децата си, продължават да стимулират това, давайки им все повече и повече пари, скъпи подаръци като мощни джипове“, добавя психологът.

Лъчезар Иванов: Третият спътник в колата, убила Милен Цветков, е синът ми

Според него всички по веригата имат вина за случващото се – и родителите, и ние като общество. „Най-голяма вина има семейството и родителите, откъдето започва всичко. От една страна е липсата на умения за това да бъдем родители. От друга - израстването на самите родители в среда без ценности“, смята Игов.

Вина има и училището. „Нашата образователна система не е реконструирана и родителите си плащат частното училище, където децата им завършват. Много от тези деца не са глупави, но когато не познаваш себе си тази интелигентност започва да работи точно в обратната посока“, казва психологът.

Според него децата на богати родители, изпратили ги да учат в чужбина, имат проблеми и там. „В конкретния случай с момчето, ударило колата на Милен Цветков, е учило в неособено престижен университет в Германия. Не ги търпят много, а и самите деца не успяват много добре да се оправят. Обикновенно сменят няколко университета и накрая се връщат в България и завършват нещо, плащайки си“, каза Игов.

Нова тежка катастрофа на метри от мястото, където загина Милен Цветков

По думите му има два фактора, които определят човешката личност. Единият е интелигентността. Другият е така наречената морална зрялост. „Тази морална зрялост минава през различни етапи. За да се премине през тези етапи най-голямо значение оказват родителите, училището и обществото. Когато един човек е много интелигентен, но е в първите етапи на морална зрялост – мисли само за себе си, а другите не го интересуват, то тогава резултатът може да бъде наистина ужасяващ. Освен интелигентност трябва да развиваме и моралната зрялост“, категоричен е Игов.

Според детския психолог след този случай е хубаво да има промени в Закона за движение по пътищата и особено такива, които да не дават на млади шофьори да карат мощни коли.

Не мисля, че това момче осъзнава какво е направило. Такъв тип хора по-скоро започват да обвиняват другите, а не себе си. Това го прави семейството, адвокатите се опитват да умаловажат случилото се“, споделя той.

Относно предложението на ВМРО дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си, Игов смята, че е хубаво, но не е решение.

„Решението е както се прави по света – да посещават психологически групи. В тях те могат да посетят морги, болници. Това е психологическа консултация и то направена по начин, по който един човек да разбере какво причинява на другите с поведението си. У нас такова нещо няма“, казва той.

В САЩ например, ако човек не е минал през такава група, след като е причинил катастрофа, и не е получил позитивна оценка от човека, който води групата, не получава обратно шофьорската си книжка.

Ще има ли промени в закона, как ще се наказват пияните и дрогирани шофьори, както и какво ще се случи с Кристиан Николов, предстои да разберем. А до тогава – карайте внимателно, някой ви обича и чака!

TOPNOVINI.BGпризовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама