Образуваха дела срещу заповедите за маските и парковете

15:26, 23 апр 20 25 2383 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

ВАС образува пет дела по жалби срещу заповеди на министъра на здравеопазването за задължителното носене на маски, КПП-тата на областните градове и забраната за ходене в паркове и градинки, съобщиха от Върховния административен съд.

Преди 10 дни над 400 жалби бяха постъпили по електронен път срещу задължителното носене на маски.

Адвокат остро разкритикува заповедите на здравния министър

От прокуратурата съобщиха, че има 1048 досъдебни производства, от началото на извънредното положение, за неспазване на мерките и правилата във връзка с разпространението на коронавирус в страната. Най-голям е броят им в област Варна – 136, следван от област Хасково с 91.

116 от образуваните производства са за попълване на неверни данни в декларациите, предадени на органите на МВР за преминаване през контролно-пропусквателните пунктове, предава БГНЕС.

От КПП-та на територията на цялата страна са върнати 125 072 души. Най-много хора са се опитали да минат нерегламентирано през КПП-тата, разположени на изходите и входовете на София – 68 552.

Дела са образувани и срещу налагането на 14-дневна карантина на пристигащи от чужбина, събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места и за водачите на тежкотоварни автомобили, преминаващи транзитно през територията на страната.

Снимка: БГНЕС

Делата ще бъдат насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания след обнародване на обявления за оспорванията в „Държавен вестник”.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама