1188 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас

17:44, 24 апр 20 25 4364 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

1188 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като 2 са в област София и 15 в област Плевен. Лабораториите продължават да работят.

Проф. Кантарджиев: Достигаме пика на вируса в следващите няколко дни

282 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 пациенти са в интензивни отделения и клиники. 585 от регистрираните у нас случаи са на мъже и 603 на жени.

Ген. Мутафчийски отхвърли разхлабване на мерките, кривата е качваща се

Регистрираните случаи са в областите както следва: Благоевград – 33; Бургас – 43; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 50; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 35; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 21; Перник – 10; Плевен – 94; Пловдив – 43; Русе – 10; Силистра – 3; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 625; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 6.

Починалите лица, при които е установен Covid-19, са 54. Два са новите смъртни случая по данни на Националния оперативен щаб. Днес в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ е починал 95-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала жена на 73 г. Пациентката е страдала от хронична обструктивна белодробна болест, хронична дихателна недостатъчност. Била е и с карцином на бял дроб.

Борисов: Ценно ми е здравето на българите, не ме е страх после да изберат друг

Тази сутрин по време на редовния брифинг на оперативния щаб ген. Мутафчийски увери, че тестванията продължават. По думите му повечето новооткрити случаи са в изследваните огнища. При случайните тестове повечето са отрицателни, а на 200 теста се открива по един заболял.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че лечението с кръвна плазма на вече преболедували от Covid-19 има добър резултат и нашите медици ще могат да го прилагат от следващата седмица.

„Плазмафереза може да се прави. Плазмата е продукт, който може да се замразява и да се пази с месеци. И когато тя е от хора с напрегнат имунитет, веднага след преболедуване, има много добър ефект. Поне другите инфекциозни болести са го показали“, каза той и допълни, че следващата седмица ще имаме готов документ, който да помогне на болниците да ползват, ако желаят, този вид терапия.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама