Празнува примата на българската естрада

10:18, 24 апр 20 / Култура 25 3489 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес рожден ден празнува примата на българската естрада Лили Иванова. Тя е вече 61 години на сцената, като създава много хитове, които ще останат завинаги записани със златни букви в историята на българската музика.

Любимката на поколения българи бе поздравена от редица обществени личности по повод празника. Журналистът Георги Тоешв я нарече боец. „Тя е на война - воюва със самата себе си, за да е все такъв забележителен творец“, коментира той. Актьорът Христо Мутафчиев пък пожела на Лили Иванова да бъде бъди здрава и да продължава да вдъхновява.

Снимка: БГНЕС

Ден преди празника Лили Иванова съобщи, че подготвя изненада за своите почитатели. Тя продуцира необичаен филм анкета, заради който в началото на 2020 г. покани десетима журналисти от различни медии и отговори без предварителна подготовка на въпросите им. Моментът бе запечатан на фотография, с която вчера изпълнителката на „Детелини“ анонсира филм. Той е със заглавие „Тайната снимка“ и се очаква да излезе след края на извънредното положение.

Кариерата и животът на Лили Иванова са сред най-коментираните теми в публичното пространство. Броят на концертите ѝ в България и зад граница е над 10 000. До момента има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия и СССР. През 1997 г. „Международната асоциация на жените“ я номинира за една от най-прочутите жени на XX век. През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден „Стара планина”, I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика. Тя е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала “Олимпия” в Париж, Франция, проведен на 9-ти януари 2009 г.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама