106 години от Арменския геноцид

19:40, 24 апр 21 25 4601 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид. 

Денят е обявен първо за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се чества през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменски геноцид.

В навечерието на Първата световна война в Османската империя живеят над два милиона арменци, които се разглеждат от младотурското правителство като основна пречка при турцизирането на всички национални малцинства. Макар че геноцидът е бил планиран още през 1911-1912 г., младотурците използват началото на войната като удобен повод за неговото осъществяване.

Снимка: БГНЕС

През април 1915 г. се слага началото на първия етап от изтребването на арменското население, като стотици арменски интелектуалци биват арестувани и малко след това избити. Над един милион са жертвите на геноцида в периода 1915-1923 г.

60 хиляди арменци са мобилизирани в турската армия, а малко по-късно са обезоръжени и избити. Стотици хиляди жени, деца и старци са избити по време на депортирането им, а други умират от глад и болести по пътя. Останалите са насилствено помохамеданчени или намират убежище в други страни.

Република Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина „геноцид“, за описване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност за тези събития. През 2004 г. Канада първа приема и прилага закона, според който отричането на Арменския геноцид е наказуемо.

През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид. До момента България не е признала официално арменския геноцид. Преди шест години Народното събрание признава „масово изтребление“, а не „геноцид“ над арменците.

Вчера тази тема скара депутатите в Народното събрание.  Любен Дилов-син поиска депутатите да почетат с едноминутно мълчание арменския геноцид в петък, тъй като в днешния ден парламентът не заседава. Прeдceдaтeлят нa Народното събрание обаче нe приe прeдлoжeниeто, зaщoтo прaвилникът изиcквa то дa бъдe нaпрaвeнo ден по-рано. Тoвa дoвeдe дo кoнфузнaтa cитуaция – част от депутатите започнаха да се изправят (и да се подготвят за минутата мълчание), докато другите се оглеждаха и питаха какво да правят.

Междувременно днес американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за геноцид, предаде БГНЕС. 

Още вчера в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, той се закани да го направи. Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция, които са съюзници в НАТО, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама