Томислав Дончев: Около 55-60% от икономиката в страната работи

21:43, 24 апр 20 / Политика 25 3015 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българската икономика не може да остане безкрайно дълго в карантинен режим. Надявам се колкото се може по-скоро да се либерализират мерките, това ще се случва поетапно. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Панорама" по БНТ.

Той изрази надежда, че като общество ще успеем да избегнем най-злощастния сценарий, в който можем да влезем - към момента се справяме, но свръхокуражени да подценим заразата и тя да ни удари.

1 188 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас

"Всяко трудно време преподава уроци, дано да сме достатъчно добри ученици да ги научим. В епицентъра на кризата не съм сигурен, че е време за уроци, но си позволявам да мисля и за това", коментира Дончев.

По думите му между 55-60% от икономиката работи, но има цели сектори, които са замръзнали в момента.

Според него България в средносрочен план ще има добри перспективи, тъй като е съхранила  индустрии като тектилнта например, макар и в ограничени мащаби.

Дончев определи като опростена системата за подпомагането на фирмите в кризата. Убеден е, че за малките фирми това ще бъде реална помощ, с широка възможност какъв тип разходи могат да се покриват, като страната ни работи по модел, който се прилага и в други държави.

Според него парламентът може да вземе пример от други колективни органи и депутатите да заседават дистанционно.  

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама