Спряно е пробиването на фасадата на СУ "Климент Охридски", министърът на културата бесен

17:08, 25 апр 20 / София 25 4602 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

В социалните мрежи се появиха кадри, които показват как майстори пробиват фасадата на историческата сграда на Софийския университет, за да поставят климатици

Министърът на културата Боил Банов реагира светкавично и даде брифинг на стълбите на СУ. Стана ясно, че ремонтът е преустановен още на обяд след протокол от полицията.

"Днес в 12.02 ч. съпругата ми ме информира, че във Фейсбук има снимка как някакви хора монтират климатици по фасадата на Ректората. В 12.03 ч. разпоредих на директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата Александър Трайков да извърши незабавна проверка. В 12,30 ч. ме информираха, че всичко е спряно, извършват се нерегламентирани действия, без проект, заверен от Мин на културата... Идва полиция към 13 ч., прави протокол и в понеделник продължават действията, изискване на пълна документация, кой, защо, как се е разпоредил и всичко, което може по закон", обясни разгневен Боил Банов.

"Ясно е, че не е спазен закона, категорично - проект за дупките за климатиците на Ректората няма", допълни разпалено той, предаде репортер на TOPNOVINI.

Банов уточни, че не е разговарял с ректора на СУ "Климент Охридски" Анастас Герджиков. "Дали той не знае, дали са го подвели, на мен лично ми прилича, че някои институции си мислят, че са над закона, това са лоши сигнали към обществото", каза министърът и даде за пример скандала с видеоклипа, заснет в Съдебната палата.

„Онзи ден някой пусна в Съдебната палата клипче да се снима – това е обидно. Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, щом искаме и от гражданите да го правят“, допълни министърът.

Директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата Александър Трайков поясни, че Столична община е издала предписание за премахване на старите климатични тела, но не се знае дали има предписание за слагане на нови.

Снимка: БГНЕС

Обяснението на най-старото висше учебно заведение у нас е, че става дума за отстраняване на съществуващи от 20 години външни климатични тела.

"През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута й като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби, пише в съобщение", публикувано на сайта на университета.

"В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета. При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други.

Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции. Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата", категорични са от университета.

"След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада", се казва още в съобщението.

"Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за монтаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета", допълват от Ректората.

Разследването по случая ще тече в момента, в понеделник ще стане ясно кой ще понесе наказателната отговорност ако има нарушение.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама