Жертвите на COVID-19 в Европа надминаха 120 000

15:49, 25 апр 20 / Свят 25 2987 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Новият коронавирус е убил повече от 120 000 души в Европа, като повече от три четвърти от смъртните случаи са в Италия, Франция, Испания и Великобритания, съобщи БГНЕС, като цитира АФП, която базира информацията си на обобщаване на официални данни.

Със 120 140 смъртни случаи и 1 344 172 случая на заразени Европа е континентът, който е най-силно засегнат от пандемията, появила се в края на миналата година.

Италия има най-много смъртни случаи с 25 969, следвани от Испания с 22 902, Франция с 22 245 и Великобритания с 20 319.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) в същото време отхвърли идеята за издаване на документи, удостоверяващи имунитет срещу коронавируса, предаде БТА. За момента няма доказателства, че тези, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела са защитени от втора инфекция, посочват от организацията.

Хората, които се смятат за имунизирани, могат да пренебрегнат съветите за опазване на общественото здраве и сертификатите могат да повишат опасността от разпространение на заразата, смятат от СЗО.

Идеята за документи, удостоверяващи имунитета, беше предложена като начин да се позволи на хората, които са защитени от повторно заразяване да се върнат на работа. Но базираната в Женева СЗО заяви, че са необходими повече изследвания.

"Някои правителства предполагат, че откриването на антитела за SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19, може да послужи като основа за "имунитетен паспорт" или "безрисков сертификат", който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа, при условие че са защитени от повторно заразяване", заяви СЗО.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В момента обаче няма доказателства, че хората, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела, са защитени от повторна инфекция", се казва в съобщението на Световна здравна организация. Продължава да разглежда доказателствата за реакциите на антителата срещу коронавируса.

Повечето изследвания показват, че хората, които са се възстановили от инфекцията, имат антитела срещу вируса, съобщи СЗО. Въпреки това, някои от тях имат много ниски нива на неутрализиращи антитела в кръвта си, "което предполага, че клетъчният имунитет също може да бъде критичен за възстановяването", добави здравната агенция към ООН.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама