Сърбия изпрати самолети с помощи за Италия, в страната починалите нарастват

18:07, 25 апр 20 / Свят 25 2943 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Италия получи четири от осемте планирани самолета с помощи от Сърбия за борба с коронавируса. На летището те бяха изпратени лично от сръбския президент Александър Вучич, предаде БГНЕС. В същото време страната прекара тежка нощ, защото от вируса починаха седем души, с което общият брой на смъртните случаи достигна 151.

"Сърбия разполага с достатъчно оборудване, така че смятаме, че сега най-важното е да дадем и да помогнем на нашите италиански приятели. Помощта ни не е малка и това са продукти, които купихме и за които гражданите на Сърбия платиха, за да ги дадем на нашите братя и сестри в Италия. Изпращаме два милиона хирургически маски, два милиона епидемиологични маски, един милион ръкавици. Може би бихме могли да направим повече, но това е жест да покажем колко много значи Италия за нас“, каза Вучич, изпращайки послание на съболезнования към всички загинали.

Жертвите на COVID-19 в Европа надминаха 120 000

Преди да предостави помощ на Италия, сръбският президент прие представители на екипа на руските въоръжени сили, които помогнаха да се предотврати разпространението на новия коронавирус и им благодари за „оказването на важна помощ на Сърбия“. Решението на президента Путин е израз на солидарност, но и потвърждение на изключителните стратегически отношения и най-близкото приятелство между двете страни, каза Вучич.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както съобщават от кабинета на Вучич, в сътрудничество със сръбските части за атомно-биологично-химическа отбрана руските войски за кратко време помогнали да се постави под контрол епидемията в най-големите горещи точки, като Белград, Валево, Чуприя, Ниш и други места.

С медицинската помощ, предоставяна с 11 руски самолета, пристигнаха един генерал, 42 офицери, 42 прапоршчици и двама членове на руското Министерство на здравеопазването, които са разделени в осем медицински екипа с общопрактикуващи лекари, епидемиолози, анестезиолози, медицински техници, преводачи и експерти.

Досега Сърбия е регистрирала 7 779 заразени с новия коронавирус, от които 151 са починали, а 1152 са излекувани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 24 часа за първи път са тествани повече от 5000 граждани или 5 051 души, от които 296 са тествали положително на вируса, което довежда заразените с COVID-19, в Сърбия до общо 7 779 ,заяви на пресконференция правителственият секретар за здравеопазване Зоран Гойкович.

Общият брой на изследваните лица към днешна дата в Сърбия е 59 938 и до момента са излекувани 1152 пациенти.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама