Ковачева: Проблемът в момента е, че голяма част от хората остават без доходи

09:25, 26 апр 20 25 2499 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Само за последния месец при омбудсмана има ръст на постъпилите жалбите от 20%. Оплакванията са за нарушени потребителски права и намалени доходи.

В ефира на БНТ Диана Ковачева обясни, че е изпратила над 20 препоръки до 2 различни институции за последния един месец. Изпратила е и препоръка до икономическия министър за необходимостта от популяризиране на икономическите мерки, защото много хора се обяждат да питат какви са те. Тя отбеляза като положително динамичността на мерките.

Омбудсманът: Без принудителни мерки за длъжниците на бързи кредити

Омбудсманът препоръча в извънредното положение да не се плащат такси, свързани със социални услуги. Става въпрос за социални услуги, които в момента се предоставят дистанционно. Сходен е и случаят с частните детски градини където Ковачева също е издала препоръка, тъй като от родителите се е очаквало да заплащат пълна такса за услуга, която детските градини всъщност не предоставят в момента.

"Основният проблем в момента е, че голяма част от хората остават без доходи. Фактически те не могат да покриват своите задължения. Тревогата им се насочва и към частните съдебни изпълнители, и към колекторските фирми, и към фирмите за бързи преводи", заяви тя. 

Снимка: Pixabay 

При Законът за електронните съобщения не става въпрос за подслушване, а за проследяване на трафични данни във връзка с карантинта, обясни Ковачева. Тя е отправила запитване към министъра на вътрешните работи по отношение на мерките, които предприема за осъществяване на контрол върху своите служители, когато имат достъп до такива трафични данни.

В момента органите на МВР могат да поискат от мобилните оператори достъп до такива данни за лица, които са в каранатина, и те трябва да им бъдат предоставени незабавно. Омбудсманът беше категорична, че тази мярка трябва да отпадне веднага след отпадането на извънредното положение.

КЕВР проверява „Топлофикация София“ заради сигнали за драстично високи сметки

През последната седмица Ковачева непрекъснато се занимава с казуса за "Топлофикация". Три препоръки е изпратила. "Топлофикация" е сменила внезапно, без да предупреди хората, абонатните им номера, което пречи на онлайн плащанията. Излезе информацията, че топлофикационните дружества в страната са поискали драстично увеличение на сметките за следващия сезон. Имало е искане за увеличение със 140% за Велико Търново. След това излязоха сметките на хората за месец март.

"Всички ние очаквахме, че падането на цената на природния газ с 40% сметките ще бъдат по-ниски. Няма никаква обективна причина да се увеличат сметките. Смятам, че това е абсолютно необосновано и по тази причина се обърнах към КЕВР с настояване проверката, която те съобщиха, че ще направят да стане много бързо, да бъдат преизчислени сметките и те да кажат на хората какво да правят в тази ситуация. КЕВР трябва веднага да вземе мерки и да реши този проблем", заяви Ковачева. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама