Два са вариантите за стартиране на летния туристически сезон у нас

13:55, 27 апр 20 25 2384 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Два са вариантите за начало на летния туристически сезон у нас това лято, които от Националния борд по туризма са обсъждали с Националния оперативен щаб, съобщи Нова телевизия.

Имаме готовност за 15 юни - като един първи и реалистичен възможен тайминг, време, в което може да започнем да планираме първите стъпки за отваряне на летния сезон. Има и втори вариант, който е от 1 юли“, каза Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма.


Снимка: CanStockPhoto

Хотелиери обясняват, че са готови да започнат работа, но настояват да има точни правила не само за дезинфекция, но и за действие при определена ситуация, например - установяване на заразен с COVID-19 турист или член на персонала. Заради тази несигурност много от хотелиерите по морето все още били пред дилемата дали да отворят хотелите си, или да останат затворени, но да спестят разходи. „От разговори с колеги знам, че голяма част от тях са настроени да не отварят за сезона. Лично аз за себе си съм убеден, че ще отворя“, коментира Георги Тръпков, собственик на хотел в Поморие. Затова очакват и решения , за да започнат да назначават персонал.

За да подпомогне бранша, Националният борд по туризма предлага на правителството използването на ваучери. „Ние имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус  на това лято от 1 юли до 30 септември в страната трябва да бъде гражданинът и българският туризъм. Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% реализация и положителен фискален резултат“, каза Полина Карастоянова. Планът още утре щял да бъде представен на министър-председателя, вицепремиера, министрите на финансите и туризма.

От НФСБ предлагат пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма.

Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание, съобщиха от партията на Валери Симеонов.

По чл. 26 за изплащане на 60 % от заплатите са предвидени 46 146 000 лв. От НФСБ предлагат тази сума да бъде заделена от предвидените 1.5 млрд. лв. по мярката 60:40, тъй като последната не намира нужната подкрепа.

 По чл. 27 за изплащане на ваучерите необходимата сума е 657 160 000 лв.  За намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове са нужни 4.5 млн. лв., като тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма от нереализирани реклами – т.е. тези пари няма да се търсят от държавния бюджет, категорични са от Националния фронт за спасение на България.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама