Христо Проданов: От порутената къща в Карлово до Покрива на света

14:40, 20 апр 22 25 7977 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Преди 38 години един българин покорява Еверест. Денят е 20 април, а той е Христо Проданов. За да постигне мечтата си обаче плаща най- високата цена. Подвигът му, който оставя своя отпечатък в световната история на алпинизма, вдъхновява и до днес.

Какъв е пътят към върха на Христо Проданов питаме Димитър Димитров, автор на книгата за него-  „По пътя към върха". 

Пътят на Христо Проданов през годините е забележителен. Безспорно е най-успешният български алпинист за времето си, а и за целия изминал век – неслучайно е избран за алпинист на столетието. Далеч преди да стигне до Хималаите оставя ярка следа с изкачванията си в българските планини, в Алпите, Кавказ и Памир. Той е българският първопроходник в най-високата планина на света. Първи изкачва осемхилядник – връх Лхотце през 1981 г.“, разказа ни авторът.

Снимка: Аврам Аврамов

Христо Проданов е първият алпинист в света, предприел самостоятелно безкислородно изкачване по „Жестокия път“ по Западния гребен на Еверест и то през ранния месец април – дотогава пролетните изкачвания се случват единствено през май“, изтъкна Димитър Димитров. Той е категоричен, че „алпинистът и човекът Христо Проданов е заслужил своето място в българската история- завинаги“.

„До ден днешен изкачване като това на Христо Проданов не е повторено по Западния гребен на Еверест. Много анализатори през изминалия век са отбелязвали, че той е сред най-изявените и способни алпинисти в световен мащаб“, подчера Димитров. 

Снимка: Аврам Аврамов

Книгата „По пътя към върха“ е най- обширната биография на Проданов досега. Детайлно са разгледани двете хималайски експедиции до Лхотце и Еверест. „За мен беше привилегия и отговорност да разкажа за нелекия му житейски, за възхода му от малка, порутена къща в родното Карлово до Покрива на света. Вярвам, че историята на Христо Проданов може да вдъхнови всекиго“, заяви Димитър Димитров.

Хъс. Достойнство. Целеустременост. Върховенство - така авторът описа Христо Проданов. 

Ето и откъс от „По пътя към върха. Историята на Христо Проданов", предоставен от издателството. Можете да поръчате книгата тук.

Последното гласово съобщение от Христо Проданов идва в 18.00 часа, след което силите му стигат единствено да натиска комутатора на радиостанцията си до 19.45 часа. "Христо натискаше комутатора на неравномерни интервали - пише Симеон Идакиев - Някой от групата задавено изрече: "Стефане, не мога да издържам, кажи му още нещо". Стефан Калоянов отново вдигна микрофона: "Христо, Людмил е вече някъде близо до теб на твоята височина. Виждаш ли го? Христо, виждаш ли Людмил, дойде ли при теб?". Отгоре в отговор прозвучаха едва произнесените думи: "Още... го... няма".

"Беше толкова мъчително, че излязох от палатката, но от малкия радиопредавател в столовата пак долитаха същите гласове. Навън валеше сняг, а горе вече бушуваше ураганен вятър. Еверест беше предрешил съдбата на Христо. Към 19.45 часа комутаторът на неговата радиостанция пропука за последен път". Оттам насетне от базовия лагер на всяка минута безрезултатно го умоляват да подаде сигнал. "И тогава някой тежко изтръгна от гърдите си думите: "Край, отиде Христо...", пише Идакиев.

В 21.45 часа, след консултация с д-р Стайко Кулаксъзов, първият българин, стъпил на Еверест и Лхотце, е обявен за мъртъв след близо 40 часа без кислород, храна и подслон над 8200 метра надморска височина.

Завинаги на върха, сред вечните хималайски ледове, остава устременият към първенство и все по-дръзки и високи мечти Христо Проданов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама