В извънредното положение: НОИ изплаща пенсиите в чужбина и без декларация за живот

15:20, 27 апр 20 25 2347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният осигурителен институт ще продължи да изплаща българските пенсии в чужбина на всички лица, които в периода на извънредно положение имат задължението да представят пред институцията своята декларация за продължаване изплащането на пенсията, т.нар. „декларации за живот”, но не са успели да го направят, съобщиха от НОИ.

Тъй като в създалата се ситуация нормативните срокове за удостоверяване спират да текат, превеждането на средствата ще продължи до отмяната на предприетите мерки в страната, а след това лицата ще имат 14-дневен срок да представят въпросните декларации в НОИ, ако желаят да продължат да получават пенсията си, предава БГНЕС.

В тази група не попадат пенсионерите, които преди обявяването на извънредното положение, за период, през който се е изисквала декларация, не са изпълнили задължението си да я представят и съответно - пенсиите им са спрени и не се изплащат. В този случай, изплащането на пенсиите ще бъде възобновено едва след като в НОИ постъпи съответната декларация за живот, заверена от официален орган в държавата по пребиваване. Декларации се приемат и без наличие на институционална заверка, като лицата трябва собственоръчно да ги попълнят и подпишат и да впишат в тях причината, поради която не са заверени. Попълнените формуляри могат да бъдат изпращани в оригинал по пощата или сканирани на електронната поща на НОИ.

Собственоръчно попълнени декларации за живот могат да се представят и от лицата с постоянен адрес в чужбина, които са пропуснали да представят такива през месеците от ноември 2019 г. до началото на извънредното положение и получават пенсиите си чрез доставчици на платежни услуги, лицензирани от БНБ, и техни клонове, осъществяващи дейност у нас.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама