Заразени и здрави живеят заедно в дом за възрастни във Видин

11:23, 28 апр 20 25 3872 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Трима души от персонала, който се грижи за възрастни хора в дома в село Гара Орешец, са дали положителни проби за коронавирус. Тестовете са направени в неделя. От местната управа настояват да бъдат изследвани и близките на въпросните лица, за да може да се ограничи разпространението на COVID-19.

Изключително тревожна остава ситуацията в дома, заяви пред bTV кметът на община Димово Светослав Славчев. „Това се превърна в инфекциозно отделение – буквално. Разликата е, че тук работят хора, които гледат и болните, и здравите. Ние изолирахме болните от здравите. На втория етаж няма здрави. На първия етаж все още нямаме хора с положителна проба. Но персоналът е един и същ. Този персонал е в огнището на заразата и се съмнявам, че защитното им облекло е такова, каквото е в болниците“, коментира той.

Нови случаи на коронавирус са регистрирани в дома за стари хора във Видин

По думите на Славчев обстановката в дома се влошава с всеки час. В 4 часа сутринта е извикана линейка за човек с потвърдена проба, чието състояние се е влошило. 12 са потвърдените проби на заразени в дома, 8 от случаите са от вчера.

От местната администрация са отправили запитване за извеждане на заболелите. „Просто настояваме да бъдат изведени и считаме, че това е следващата стъпка, която трябва да бъде направена задължително“, коментира Любослава Йорданова, секретар на община Димово. Засега отговор от институциите не е получен.

Поставиха под карантина дом за възрастни хора във видинско село

Достъпът до дома е забранен от началото на извънредното положение. Предполага се, че заразата е била вкарана, след като на 13 април пациент с инсулт се връща от неврологичното отделение на болницата във Видин. На 15 април състоянието му се влошава, след което е върнат в лечебницата. Направен му е тест и така лекарите установяват наличието на COVID-19.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама