Трябва ли да се пропагандира употребата на наркотици в учебниците?

13:55, 28 апр 20 25 3266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задача в учебник по философия за осми клас предизвика широка обществена реакция. Според условието й учениците трябва да разрешат казус, в който се споменава, че употребата на джойнт е нещо "страхотно".

Народният представител от групата на "Воля" Елена Пешева изпрати сигнал до министъра на образованието Красимир Вълчев. В него депутатът настоява да разбере как учебникът е одобрен от МОН и дали по него са работили психолози.

„Разбрах, че миналата година родители самостоятелно са водили борба и са изпращали сигнали. След това са решили да се свържат с мен. Като родител здравето на детето ми е изключително важно. Тук става въпрос дали информацията изобщо е поднесена по подходящ начин”, заяви Пешева.

Снимка: Воля

От министерството на образованието заявиха, че са препоръчали на авторите на учебника да сменят казуса, в който се говори за марихуана. "Липсата на говорене по дадена тема не означава, че тя не съществува. Много е важно учениците да се научат да имат критично мислене, да отстояват собствени позиции, да имат мнение и да могат сами да се предпазват", заявиха от МОН за TOPNOVINI.BG.

Според тях обучението по философия за VIII клас цели да подпомогне личностното развитие на учениците чрез създаване на умения за самостоятелно и критическо мислене.

Снимка: Воля

Издател на учебника е "Педагог 6". Според тях няма нищо нередно. "Този казус изглежда страшен за повечето родители, но страшен е не самият казус”, заяви пред БНТ управителят на издателството Светла Луизова. Тя допълни, че текстът в учебника е написан от учител психолог.

Директорът на столичното 119 СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов и бивш зам.-министър на образованието и настоящ общински съветник в СОС, е категоричен, че трябва да се дават примери на учениците след 8 клас, свързани с наркотици, но те да бъдат много внимателно подбрани.

Не трябва подобни примери да бъдат представяни директно като реклама и да се пропагандира. Трябва да ги има в разказвателен стил, да има минало време. Да се постави като задача за обмисляне, за да се предизвика дискусия за вредата и последствията от употребата на наркотици, но и на цигари и алкохол”, заяви Стаматов пред TOPNOVINI.BG.

“Това е един бич, който е масово разпространен. За децата на тази възраст това е модерно, авангардно и напълно нормално. Употребата на наркотици дори е въпрос на чест и възрастово доказване, че са пораснали, без да си дават сметка за последиците”, категоричен е Диян Стаматов.

Снимка: БГНЕС

Темата с употребата на наркотици и тяхното влияние върху младите отново е на дневен ред след зверската катастрофа, предизвикана от 22-годишния Кристиан Николов, в която загина журналистът Милен Цветков.

Редица психолози призоваха за провеждане на национална образователна кампания, която да запознае учениците с рисковете, които крие всеки вид наркотик.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама