Акцент на деня: Голяма продукция, но със слаб сценарий

17:30, 28 апр 20 / Политика 25 4543 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Политическите скандали у нас не са рядкост, даже и новина не са, защото изникват толкова бързо един след друг, че обществото нито може да ги проследи, нито да ги запомни. А вече не се и опитва...

Последните малко над 40 дни преминаха под знака на коронавируса. В този период обичайните политически сплетни бяха заглушени от безспирния поток от данни за нови заразени по света, нови ограничения и болезнените икономически измерения на болестта. Стъписани пред мащабите на Covid-19 и щетите, които нанася, политиците у нас заровиха томахавката и демонстрираха единство. Подчертавам "демонстрираха", защото в крайна сметка те така и не успяха да намерят общ път в борбата със заразата и икономическите последствия от нея.

Доказателството за това е днешното извънредно изслушване на премиера в Народното събрание, което може да бъде описано накратко така: "Голяма продукция, но със слаб сценарий".

Снимка: БГНЕС

Едва от втория опит депутатите от ГЕРБ, пардон, парламентът успя да се събере и да изслуша премиера за мерките, които се взимат у нас по време на извънредното положение. Не, че Борисов не говори от сутрин до вечер на живо по всички медии, не че коронавирусът не е основна и водеща тема във всяка новинарска емисия, просто БСП поиска да си свърши работата като опозиция и да попита какво и как върши правителството.

Очакванията на журналистите за новина от това заседание обаче се оказаха напразни - въпросите бяха малко и не се отличиха с нищо от тези, които самите те вече повече от месец задават. ГЕРБ, Патриотите и „Воля“ не зададоха на премиера нито един въпрос и оставиха това на БСП и ДПС. Лидерът на червените Корнелия Нинова, която най-яростно защитаваше тезата, че Борисов трябва да се отчете пред парламента, също не отправи нито едно питане към премиера. Вместо нея от социалистите се изявиха Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев, които поискаха да разберат кога ще се премине към разхлабване на ограничителните мерки и какъв е планът на правителството оттук нататък, включително след отмяна на извънредното положение. От ДПС пък се поинтересуваха от тестването за Covid-19 у нас.

Общите въпроси дадоха възможност на премиера да влезе в най-обичаната от него форма на комуникация - монологично-декларативна и да обобщи всичките си изяви до този момент в една. От думите му стана ясно, че "мерките ни са навременни и точни", че чрез икономическите си инструменти правителството ще запази над 120 хил. работни места до края на месеца, както и че разполагаме с 60 хил. теста. Обмисля се също след края на извънредното положение заповедите на здравния министър да имат тежестта на закон.

Снимка: БГНЕС

До тук нищо особено, тъжното в случая е, че кулминацията в днешното заседание беше появата на Борисов в парламента. Оттам нататък героите бяха познати, репликите и ролите им - също.

ГЕРБ очаквано обявиха, че правителството постига успех в мисията си да запази живота и здравето на хората. Според тях България успя да тушира онова, с което други държави не са се справили. "Обединени патриоти" гордо заявиха, че България се е показала като една отговорна страна и няма нужда да се самонавиваме колко сме нещастни, самоунищожени и умиращи. БСП без изненада обвини кабинета, че няма план за излизане от кризата и вместо помощ предлага на населението и бизнеса кредити. ДПС традиционно зае ролята на балансьор и отбеляза, че противоепидемиологичните мерки са добри и дадоха добър резултат, но оттук нататък кризата изисква нов подход. От "Воля" обявиха, че с днешното заседание парламентът се е превърнал в арена на зрелища, в заложник на вътрешнопартийна битка в БСП, в жертва на един нелеп сценарий...

Не знам дали Веселин Марешки си дава сметка колко прав е в случая. Малко повече от час пред нас се разиграва едно жалко подобие на парламентаризъм - управляващи, които първо не искат да дават обяснения, после вместо данни от трибуната изнасят речи; опозиция, която иска отчет, но сама не знае за какво и не може да подготви адекватни въпроси. Отегчено и вяло, но иначе извънредно заседание.. а всъщност кофти сценарий с лошо изпълнение, но както винаги за сметка на зрителите.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама