Отбелязваме деня на светите братя Кирил и Методий

07:30, 11 май 22 25 4059 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 11 май Православната църква чества Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука и писменост.

Светският празник за Св. св. Кирил и Методий, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

Първи данни за празнуването на деня на Кирил и Методий на 11 май, може да се прочетат в „Христоматия славянского язъка” от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан” в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. става ясно, че в Пловдив и в други български градове започнали да честват вместо „Три светии” „Св. Св. Кирил и Методий” като училищен празник.

От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението денят става общоучилищен празник на славянските първоучители.

През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва „Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

11 май е патронен празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и професионален за българския библиотекар. Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България.

На 11 май празнуват всички носещи имената Кирил, Кире, Кирин, Киро, Кирчо, Керан, Рилко, Рилчо, Кира, Кирана, Кика, Кина, Кинка, Кера, Керанка, Кераца, Рилка, Методи, Метко, Мето, Мечо.

11 май е празник и на градовете Ловеч и Шумен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама