Климатици на всеки културен метър

14:48, 29 апр 20 / София 25 2957 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Климатици на всеки културен метър. Това е заглавието на публикация в страницата във Facebook „Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia“. Коментарът идва във връзка с пробиването на дупки във фасадата на една от най-големите забележителности в София – сградата на Софийския университет. Посочва се още, че едва 20 от над 800 декларирани културни сгради не са „окичени“ с климатици

Публикуваме поста без редакторска намеса:

Климатици на всеки културен метър

Четем за големия скандал, свързан с надупчването на ректората на Софийския университет и как министерството на културата ще "надупчи" ректора с 50 000 лв. глоба (взети от таксите на студентите).

И се замислих. Пет години се катеря по сградите. Пет години снимам архитектурата на този град. Снимам сгради с изключителна културна, архитектурна и национална стойност. И досега съм видял около 20 такива, които да не са надупчени от климатици. 20 от над 800 декларирани културни сгради, и то такива, които са само на територията на централната градска част. Отивате до Централният военен клуб - надупчен. Операта - надупчена. И знаете ли, че тук дори не говорим за това велико сравнение как се прави на запад и в София.

Банов обеща дупките по фасадата на СУ да бъдат запълнени

Тук говорим за миналото на града ни и архитектите, които сигурно са строяли с идеята, че някой ден сградите им ще са на решето от некадърни работници, които нямат елементарната идея да прекарат климатиците на покрива или във вътрения двор. И са си казали "Хммм правя този сецесион, за да може чичо Митко след 50 години да мине през него с боромашината". Но и те не са виновни. Виновни са стопанисващите сградите, които нямат елементарна естетика да изискват това си право, защото така цената е най-евтина или нямат силата да наложат правото си над монтиращия климатика.

Проблемът не е, че на стопанисващите културните ни ценности им е студено и искат да са на топло. Проблемът е в закона, който няма топките да ги накара да платят 50 лв. отгоре (които пари впрочем са от данъци, билети, такси и т.н. Значи от нас) за допълнителен маркуч и кабел, който да извежда тези приспособления до адекватните места”.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама