Окончателно: Ще има екооценка на парк „Пирин“

14:50, 29 апр 20 25 2201 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Върховния административен съд са оставили в сила решението за отмяна на разпореждането от бившия министър Нено Димов да не се извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“. Така на практика оценка все пак ще се направи, защото решението не подлежи на обжалване.

Кабинетът ще обжалва решението на ВАС за „Пирин“

Делото беше образувано през 2018 година, по жалба на зелени организации. Те се обявиха против решението на Нено Димов от 2017 година да не се извършва екологична оценка при актуализацията на Плана за управление на парка „Пирин. Делото за отказа на Димов да направи екооценка се разглежда няколко пъти.

Според административните съдии решението е правилно, защото екологична оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана на парка предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност. Проектът за актуализация на ПУНП „Пирин“ засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама