Честваме Спасовден

06:30, 28 май 20 25 1857 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

На 28 май честваме Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето. Смята се, че тогава дошъл краят на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

На български празникът се казва и „Спасовден“, дума, която етимологически произлиза от „спасение“.

Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия през нощта росен. С него могат да се лекуват болните.

В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за цветето росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама