Поглед назад: САЩ се сдобиват с първия си президент

07:00, 30 апр 20 / Поглед назад 25 5262 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

На 30 април 1789 г. Джордж Вашингтон официално встъпва в длъжност като първия президент на новосъздадените Съединени американски щати. Той остава на поста цели два мандата – до 3 март 1797 г. и е признат от американските правителства за една от най-значимите фигури в историята на страната.

Първите президентски избори в САЩ се провеждат на 4 февруари 1789 г. Оставено е всеки щат да реши сам как да бъдат избрани делегатите, които ще избират президент. От 13 щата 10 участват в електоралния вот, а от тях само 5 провеждат всеобщи избори за делегати. Всеки от 69-те избиращи делегати разполага с 2 гласа, единият от които задължително трябва да е за кандидат, който не е от щата на гласуващия.

Вашингтон е единодушен избор на делегатите, тъй като събира 69 електорални гласа. Той става единственият президент, който е избран с единодушие. Същото нещо се повтаря и по време на избора му за втори мандат през 1792 г. На първите избори за президент неговият съперник Джон Адамс събира 34 електорални гласа и бива посочен за вицепрезидент.

Резултатите от проведените избори се признават на 6 април, а Вашингтон полага клетва на 30 април. Церемонията се състои пред Сената под портала на Федерал Хол в Ню Йорк.

Federal Hall, сградата на Конгреса в Ню Йорк, снимка: Уикипедия 

Едно от събитията, които ще останат в историята на неговото управление е “Бунтът на уискито”. Безредиците възникват в Пенсилвания през 1794 г. заради наложения от федералното правителство закон, с който се облага с данъци производството на уиски. Вашингтон събира доброволни отряди от няколко щата – към 13 000 души, с които потушава бунтовете.  

След оттеглянето си от президентството през март 1797 г. Вашингтон се завръща в Маунт Върнън с огромно чувство на облекчение. Той предава президентската власт на вицепрезидента Джон Адамс. Джордж Вашингтон посмъртно е наречен “баща на нацията”. През 1800 г., година след неговата смърт, американската столица е преместена от Филаделфия в новия град Вашингтон, окръг Колумбия, наречен в чест на първия президент. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама