С над 23 млн. лева свиха бюджета на София

12:56, 30 апр 20 / София 25 3616 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Столичният общински съвет прие първата актуализация на бюджета на София. Педложението на кмета Йорданка Фандъкова бе подкрепено от ГЕРБ и коалиционните им партньори. „Демократична България“ и БСП се обявиха против заложените изчисления с мотивите, че актуализацията на практика е лист хартия, лишена от конкретни мерки. Опозицията твърди, че Столична община не спазва обещанията си за подобряване на уличната мрежа в кварталите и облагородяване на районите.

В началото на заседанието Фандъкова подчерта, че няма да допусне партийни боричкания и упражнения върху парите на София. За първите четири месеца от годината спадът в приходите е 90 млн. лева. Част от тях ще бъдат наваксани през втората половина на годината. Според икономисти е възможно да има спад на приходите и през 2021 г., тъй като кризата ще има по-дълготрайно отражение върху живота на София.

Снимка: БГНЕС

Свиване на приходите от данъци и такси

От началото на коронакризата София е изгубила 23.6 млн. лева. Част от загубите се дължат на мерките, предприети в подкрепа на бизнеса. 

Данъчните приходи са намалели с 12.1 млн. лв. – 8 млн. лева от данък за безвъзмездно придобиване на имущество, 3.5 млн. лева от данък върху превозните средства и 600 хил. от туристическия данък.

С 11.3 млн. лева са намалели приходите от таксите – 3.9 млн. лв. от детски градини, 2.6 млн. лева от битови отпадъци, 1.4 млн. лева от такса тротоарно право и др.

Намаляване на разходите

За да компенсира загубите Столична община предлага намаляване на разходите със същия размер – 23.6 млн. лева. Средствата в инвестиционната програма ще бъдат с 13.3 млн. лева по-малко, а тези за текущи разходи с 12.8 млн. лева. Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%.

Запазват се планирани средства за стратегическите приоритети - метро, транспорт, строителство на нови детски градини и ясли, средства за почистване, инвестиции в общински болници. Общината обмисля идея за инвестиционен заем за финансиране на стратегически пътни участъци. През есента най-вероятно ще се наложи и втора корекция на бюджета.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама