Срокът за плащане на сметките за ток се удължава на 30 дни

08:52, 30 апр 20 / Политика 25 2625 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

"Финансовата система на енергетиката е стабилна и в резултат на това с моя заповед от днес, срокът за плащане на сметките от битови потребители се удължава от 20 на 30 дни", заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката представи допълнителни мерки в помощ на потребителите на електроенергия във връзка с извънредното положение. 

Как ще се отрази на сметките 70% скок на цената на нощния ток?

"Няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на
сметки", добави тя. 

Петкова посочи, че 70% от хората са си платили до момента сметките за ток и призова за безконтактно плащане, като увери, че офисите за плащане на ЕРП-тата се дезинфекцират стриктно.

"Що се отнася до топлофикационните дружества, КЕВР в момента прави преизчисление на своите ценови решения за цената на природния газ. Те са свързани с предоговаряне на цената с "Газпром", коментира министърът на енергетиката. "По закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с тези решения, е 30-дневен", припомни тя.

"Може би ще излязат със своите изчисления малко по-рано, за да може максимално бързо да се преведат парите на всички клиенти на "Булгаргаз". Няма да се бавим нито ден. Нашият стремеж е дружествата и бизнесът да получат тази сума, която е надвзета", заяви Петкова.

Тя коментира и по-високите сметки за парно през последния месец, като заяви, че в момента тече проверка от КЕВР на "Топлофикация" София и се очакват резултатите от нея.

"Нищо по големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и газовите връзки, не е спряло. Работата продължава, но всичко зависи от това как ще се развие пандемията COVID-19", заяви министър Петкова.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама